GLEDAJ SRBIJO, MUČE GA: Korisnik doma za stare spava na klupi! (FOTO)

Obavezno pročitajte

Redakciji našeg portala obratio se Nenad Vorkapić, korisnik usluga Gerontološkog centra Sombor, koji tvrdi da od osoblja i direktora doživljava maltretiranje, zbog čega je, kako kaže, primoran da ide kod psihijatra. Vorkapić, koji je prošlu noć proveo pod vedrim nebom, spavajući na klupi, apeluje na medije da mu pomognu, jer mu je ugroženo zdravstveno stanje. S druge strane, direktor Centra, Zoran Drča, tvrdi da Vorkapić ne poštuje epidemiološke mere, te da, zapravo, on maltretira zaposlene Centra, a ne obratno.

Gerontološki centar, Sombor; FOTO: Privatna arhivaGerontološki centar, Sombor; FOTO: Privatna arhiva

Iako je na snazi zabrana izlaska iz gerontoloških centara, zbog pogoršane epidemiološke situacije, Vorkapić tvrdi da doživljava torturu, jer sve to doživljava kao ograničavanje njegove slobode kretanja.

- Advertisement -

– Došao sam u situaciju da moram da idem kod psihijatra na terapiju, jer psihički vrše torturu nada mnom. Ne znam više šta da radim i kome da se obratim za pomoć, a da idem negde drugde nemam gde – kaže Vorkapić i napominje da usluge Centra redovno i na vreme plaća.

Vorkapić ističe da su u domu pretežno svi stari ljudi, kojima zatvoren prostor i ne predstavlja problem, ali da je on navikao da prošeta, popije čaj, popriča sa ljudima, ali da ih osoblje sve zatvara u svoje sobe i ne da im da izlaze, sem na obroke.

– Za mene, vitalnog čoveka u godinama, to predstavlja veliki problem i zato sam se obratio i psihijatru, koji mi je prepisao svakodnevnu šetnju. Tako da su mi danas po povratku u Dom, zabranili ulazak, sve stvari su mi u sobi, ne mogu ni do njih, a uredno se vodim na adresi doma – tvrdi Vorkapić i dodaje:

– Jesam stariji čovek, 71 godinu, ali sam vitalan i svakodnevno sam u šetnji prelazio po 4-5 kilometara. To me drži zdravim i vitalnim, a oni mi to sve zabranjuju. Ovo sada je vrhunac, ne dozvoljavaju mi ulazak i ostavljaju me da spavam na ulici, kao beskućnika.

Vorkapić pita ko će biti odgovoran ako mu se nešto desi i umre od hladnoće, te moli za pomoć, a napominje da se se među prvima vakcinisao, čak i sa trećom vakcinom.

Tim povodom, kontaktirali smo Gerontološki centar Sombor, a direktor ove ustanove, Zoran Drča, kaže da je sutuacija sasvim suprotna od onoga što tvrdi Vorkapić.Nenad Vorkapić je noć proveo na klupi pod vedrim nebom; FOTO: Privatna arhivaNenad Vorkapić je noć proveo na klupi pod vedrim nebom; FOTO: Privatna arhiva

– To nije istina. Korisnik Vorkapić Nenad je svojevoljno napustio ustanovu Gerontološki centar Sombor. Korisnik ne poštuje epidemiološke mere, ne poštuje osoblje, odluke Ministarstva za rad i socijalnu politiku. U okviru ustanove imamo pozitivnih korisnika, što je prijavljeno nadležnom ministarstvu. Samim tim su ukinute i posete ustanovi i ukinuti su izlasci – kaže Drča za Direktno, dodajući kako se Vorkapić oglušio o mere, pravila ponašanja i kućnog reda i pravila koja sa sobom nose odgovornost prema zdravlju i zaštiti ostalih korisnika i osoblja ustanove.

Drča napominje da je Vorkapić komercijalni korisnik, tj. da sam snosi troškove, odnosno, njegova porodica za njega.Zoran Drča, direktor Gerontološkog centra Sombor; FOTO: PrintscreenZoran Drča, direktor Gerontološkog centra Sombor; FOTO: Printscreen

– Nije socijalni slučaj, u smislu da je smešten u objektat bez socijalnog staranja i zdravstvene zaštite. Čovek je svojom voljom došao u našu ustanovu, koju je isto tako napustio, jer ne poštuje mere propisane od strane ove države – izjavio je direktor Centra. 

On kaže da je sa jučerašnjim datumom prekinut Vorkapićev smeštaj u ovoj ustanovi, o čemu je obavešteno nadležno ministarstvo, inspekcija pokrajinskog Sekretarijata za rad i socijalnu politiku, koji je inače osnivač (Vlada Vojvodine) ove kuće i obavešten nadležni Centar za socijalni rad Sombor.

– On nije beskućnik, bez socijalnog staranja. Pokretan je, svestan, orijentisan… Obaveštena je i rodbina koja plaća njegov smeštaj ovde. Mi smo uputili zahtev i Policijskoj upravi Sombor i Opštoj bolnici Sombor (odeljenju za psihijatriju) da se pozabave sa dotičnim gospodinom, koji nas maltretira, a ne mi njega – zaključuje Drča.

Ostavite komentar

Najnovije objave

KFOR NAPAO SRBE NA KOSOVU I METOHIJI: Ima povređenih – haos u Zvečanu

Srbi u Zvečanu koji se nalaze su napadnuti, a ima povređenih. Naš reporter javlja da lete šok bombe na...

Još priča na sličnu temu