4.8 C
Belgrade
četvrtak, 20 januara, 2022

GENERALNI SEKRETAR UN STAO UZ NORMALAN NAROD: Ovo je putni aparthejd i žigosanje, pozivam na zdrav razum!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš optužio je zemlje koje su ograničile putovanja iz nekih afričkih zemalja zato što je u Južnoj Africi otkriven novi soj koronavirusa omikron, za „putni aparthejd“.

Gutereš je pozvao zemlje koje su uvele putne restrikcije da umesto toga uvedu mere testiranja, i rekao da su testovi pred polazak na put i po dolasku omogućili hiljadama ljudi da idu na letove u uslovima gde je vrlo mala verovatnoća prenosa kovida-19.

Ono što je neprihvatljivo, rekao je da se Afrika, jedna od najosetljivijih delova svetske ekonomije, osudi na isključenje zato što je prijavila novi soj virusa koji je već postojao u drugim delovima sveta.

- Advertisement -

Gutereš je govorio na konferenciji ja novinare posle sastanka sa predsednikom Komisije Afričke unije Musom Fakijem Mahamatom, koji je takođe oštro osudio „nefer mere“ uvedene Africi od strane sve većeg broja uglavnom zapadnih zemalja. Rekao je da je to oblik žigosanja i da je nepravedno.

Gutereš je rekao da snažno poziva na zdrav razum.

„Imamo instrumente za bezbedno putovanje. Hajde da koristimo te instrumente da izbegnemo ovaj da kažem putni apartheid koji smatram neprihvatljivim“, rekao je Gutereš.

- Advertisement -

Mahamat se složio sa Guterešom i rekao da je nemoralno osuditi Afriku na taj način.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti