Generalna sekretarka „Amnesti internešenel“ podržala izveštaj o zločinima ukrajinske vojske

Obavezno pročitajte

Generalna sekretarka organizacije za zaštitu ljudskih prava „Amnesti internešenel“ Anjes Kalamar podržala je izveštaj organizacije o zločinima ukrajinske vojske protiv civila, piše „Frans pres“, pozivajući se na njeno pismo.

„Zaključci su zasnovani na dokazima prikupljenima tokom opsežnih istraga koje su sprovođene u skladu sa strogim standardima i procedurama“, izjavila je Kalamar, prenosi agencija.

- Advertisement -

Takođe je istakla da „Amnesti internešenel“ u potpunosti podržava zaključke koji su izloženi u izveštaju.

Ranije je objavljen izveštaj organizacije „Amnesti internešenel“ u kome se navodi da ukrajinske trupe krše međunarodne pravne norme i vojno pravo razmeštajući oružje u škole i bolnice po gradovima i dovodeći civile u opasnost.

Kako je istaknuto, ukrajinske snage „nanose štetu civilnom stanovništvu… koristeći sisteme naoružanja u naseljenim područjima, uključujući škole i bolnice“. Naglašeno je da se time ne krši samo vojno pravo, već i međunarodno humanitarno pravo.

„Amnesti internešenel“ je nevladina organizacija. Njena misija je da „sprovodi istraživanja i preduzima mere u cilju sprečavanja i iskorenjivanja grubih kršenja ljudskih prava“.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu