GEJTS ULAŽE 150 MILONA: Vakcina neće koštati više od tri dolara

Obavezno pročitajte

Gejts o vakcini

Fondacija Bil i Melinda Gejts ulaže 150 miliona dolara u napor da distribuira  vakcine protiv koronavirusa 2021. godine zemljama sa niskim prihodima, objavio je u petak globalni savez za vakcinaciju „Gavi“.

Nova značajna saradnja između kompanije „SII“, najvećeg svetskog proizvođača vakcina, „Gavi-ja“ i Fondacije Bil i Melinda Gejts, ubrzaće proizvodnju i isporuku do 100 miliona doza vakcina COVID-19 za zemlje sa niskim i srednjim prihodima kao deo „Gavi COVAKS AMC“, mehanizma u okviru COVAKS fonda.

- Advertisement -

Saradnja će osigurati glavni kapital „SII-u“ kako bi im pomogla da povećaju proizvodne kapacitete tako da, nakon što vakcina ili vakcine steknu regulatorno odobrenje i prekvalifikaciju SZO, doze se mogu proizvesti u meri za distribuciju u zemljama sa niskim prihodima, kao deo „Gavi COVAKS AMC“ mehanizam već u prvoj polovini 2021. godine.

gejts,
foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

– Previše puta smo videli najugroženije zemlje ostavljene u poslednjem redu kada su u pitanju novi tretmani, nova dijagnostika i nove vakcine – rekao je dr Set Barkli, izvršni direktor „Gavi, Alijanse za vakcine“.

– COVID-19 vakcinama želimo da stvari budu drugačije. Ako su zaštićene samo najbogatije države sveta, onda će međunarodna trgovina, trgovina i društvo u celini i dalje biti snažno pogođeni dok pandemija nastavlja da besni širom sveta. Ova nova saradnja važan je korak u našim naporima da to sprečimo, pomažući da imamo dodatne proizvodne kapacitete za početak proizvodnje doza za svaku zemlju, a ne samo za nekoliko bogatih. Sada su nam potrebni drugi proizvođači vakcina da pojačaju i slede vođstvo „SII“.

Sredstva će pomoći da se od strane kompanije SII smanji rizik za proizvodnju probnih vakcina iz AstraZeneca i Novaveks-a, koje će biti dostupne za nabavku ako budu uspeli u postizanju pune licence i prekvalifikacije SZO. „SII“ je odredio gornju cenu od 3 dolara po dozi, što je cena koju omogućuju investicije partnera poput CEPI-a i Bil i Melinda Gejts fondacije. Aranžman takođe pruža mogućnost da se osiguraju dodatne doze ako stup vakcina ACT akceleratora vidi potrebu za tim.

foto: EPA/HOTLI SIMANJUNTAK, Ilustracija

– U pokušaju da našu borbu protiv COVID-19 ojačamo i sveobuhvatnom, „SII“ je sklopio partnerstvo sa „Gavi-jem“ i Fondacijom Bil i Melinda Gejts radi unapređenja proizvodnje i isporuke do 100 miliona doza budućih COVID vakcina za zemlje sa niskim i srednjim prihodima u 2021. godini – rekao je Adar Punavala, generalni direktor Instituta za serum u Indiji.

Gavi COVAKS AMC, koji trenutno traži najmanje dve milijarde dolara inicijalnog finansiranja, podmiriće bar deo troškova nabavke za doze vakcine. Prošle nedelje se Odbor za Gavi dogovorio o konačnoj listi 92 zemlje koju će podržati AMC. Prema novoj saradnji, vakcina za kandidaturu AstraZenece, ukoliko bude uspešna, biće dostupna u 57 zemalja koje ispunjavaju uslove za Gavi. Ako je uspešan, Novavaksova vakcina biće dostupna u sve 92 zemlje koje podržava AMC. Ove zemlje se usklađuju sa sporazumima o licenciranju kompanije SII sa dva partnera.

SourceEspreso

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu