GEBREJESUS: Svetu preti novi nezaustavljivi virus!

Obavezno pročitajte

Rim, Moskva – Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je juče zemlje G-20 da ubrzaju uzajamno priznavanje vakcina protiv kovida 19, javio je Tanjug. Putin, koji se putem video-linka obratio učesnicima samita G-20 u Rimu, rekao je i da bi Svetska zdravstvena organizacija (SZO) trebalo da bude brža u donošenju odluka u vezi s odobravanjem vakcina, javio je Rojters.

U međuvremenu, Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO, upozorio je juče na mogućnost pojave novog virusa koji ne može biti obuzdan. „Sa biološke tačke gledišta, nesumnjivo je da će se jednog dana pojaviti još jedan virus koji jednostavno nećemo moći da obuzdamo”, rekao je on na sastanku ministara zdravlja i finansija G-20. Prema rečima šefa SZO, potrebno je izvući pouke iz trenutne pandemije kako bismo se pripremili za sledeću, prenosi RIA Novosti.

Italijanski premijer Mario Dragi juče je u Rimu poželeo dobrodošlicu učesnicima prvog samita G-20 otkako je počela pandemija virusa korona, u rimskom Kongresnom centru. Uz Vladimira Putina i kineski lider Si Đinping ne prisustvuju fizički sastanku, ali će, prema najavi, govoriti putem video-linka. Jučerašnja uvodna sesija bila je o globalnom zdravstvu i ekonomiji, a lideri najuticajnijih zemalja sveta vodiće razgovore o iranskom nuklearnom programu na marginama skupa, preneo je AP. Inače, ključne teme samita su definisanje hitnih mera za sprečavanje klimatskih promena, jačanje borbe protiv virusa korona i prevazilaženje ekonomske krize izazvane pandemijom.

Po završetku G-20, u Glazgovu počinje globalni samit COP-26, posvećen klimatskim promenama. Uoči tog samita generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je da sastanak u Glazgovu rizikuje neuspeh zbog još uvek mlakih poteza velikih zagađivača i uputio poziv liderima G-20 da prevaziđu „opasan nivo nepoverenja” među sobom i prema zemljama u razvoju.

Putin: Zemlje G-20 treba da ubrzaju uzajamno priznavanje vakcina

Rim je, inače, kako izveštavaju italijanski mediji, zbog bezbednosti učesnika samita postao „zatvoreni grad”, što je igra reči i asocijacija na čuveni film Roberta Roselinija iz 1945. godine „Rim – otvoreni grad”. Deo grada gde se samit održava iz bezbednosnih razloga proglašen je zonom maksimalne bezbednosti u poluprečniku od 10 kilometara, a pristup tom delu je dozvoljen samo učesnicima skupa i stanovnicima tog dela grada, uz posebne dozvole. Bezbednost učesnika samita osigurava blizu 6.000 policajaca, kao i vojska, čiji je glavni zadatak u vreme samita antidron kontrola. Privatni avio-saobraćaj iznad Rima je zabranjen, a grad od četvrtka nadleću helikopteri u niskom letu. Civilni avio-saobraćaj sa dva rimska aerodroma „Fjumičino” i „Čampino” odvija se bez zastoja. G-20 je neformalni forum 19 država razvijenih ekonomija i EU.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

PORUKA NEMCIMA IZ RUSKE DUME: Uništićemo vaše tenkove kao i pre 80 godina

Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume, izjavio je da će tenkovi koje će Nemačka isporučiti Ukrajini doživeti istu sudbinu kao...

Još priča na sličnu temu