27.8 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

GDE STE SADA, NATO LOBISTI: Ruske snage napreduju u Donbasu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Počinju i sudske bitke – doživotna kazna zatvora za ruskog vojnika, samoproglašena DNR priprema formiranje tribunala kako bi se sudilo zarobljenicima iz „Azovstalja”

Prošla su tri meseca otkako je ruska vojska ušla na teritoriju Ukrajine, koja je potom proglasila ratno stanje i uvela tromesečnu opštu mobilizaciju, koju je Kijev sada produžio za još tri meseca – do kraja avgusta. Tokom minulih 90 dana pitanje podele zemlje duž reke Dnjepar i pada Mariupolja preraslo je u pitanje podele sveta po uzoru na ono u doba Berlinskog zida. Svet se svrstava, umesto da teži miru dok traje ruska agresija, odnosno specijalna vojna operacija, kako rat u Ukrajini nazivaju dve strane.

- Advertisement -

Što se jučerašnjeg preseka stanja tiče – obe strane saglasne su u tvrdnji da je u Donbasu „pakleno”, da ruska strana napreduje ka Slavjansku i Severodonjecku, a na Donjeckom pravcu ruske trupe pokušavaju da probiju ukrajinsku liniju odbrane i dođu do administrativne granice Luganske oblasti. Tokom noći u gradu Korostenu u Žitomirskoj oblasti odjeknule su snažne eksplozije, a izveden je i raketni udar ruskih oružanih snaga na vojnu opremu i naoružanje ukrajinske 10. brdske jurišne brigade u blizini stanice Malin.

Narodna milicija samoproglašene DNR saopštila je da je za dan „likvidirala 35 ukrajinskih nacionalista”, a da je osam ukrajinskih vojnika dobrovoljno položilo oružje i prešlo na njihovu stranu, dok samoproglašena LNR izveštava da njihova pešadija pokušava da uđe u Severodonjeck iz sela Vojevodovka i Ščedriščevo, koja se nalaze u blizini severne periferije grada. Izveštaji kažu da se već vode ulične borbe.

Nakon što su civili i ukrajinski vojnici napustili „Azovstalj”, Rusi su započeli deminiranje čeličane. „Izvestija prenosi da je za dva dana deaktivirano bar 100 eksplozivnih naprava. Zamenik premijera krimske vlade Georgij Muradov kaže da će, nakon oslobođenja Hersonske i južnog dela Zaporoške oblasti, kijevske vlasti očigledno izgubiti kompletan pristup Azovskom moru.

- Advertisement -

Osim zvaničnika koji govore o uspesima i neuspesima dve strane na terenu, oglasio se i poslanik Ruske državne dume Mihail Šeremet, tvrdeći da Volodimir Zelenski, shvatajući neminovnost raspada Ukrajine, želi da njene zapadne teritorije preda Poljskoj. On je, kako kaže Šeremet, shvatio da je raspad Ukrajine neminovnost, budući da je jugoistočni deo zemlje već u potpunosti izgubljen, pa se založio za to da preda Poljskoj da kontroliše njene zapadne teritorije.

A iz Kijeva stiže prva presuda za ratni zločin. Ruski vojnik Vadim Šišimarin (21) osuđen je na doživotnu kaznu zatvora jer je ubio nenaoružanog civila. Istovremeno, vlasti DNR pripremaju formiranje tribunala kako bi sudili ukrajinskim nacionalistima i stranim plaćenicima koji su se predali iz „Azovstalja”. Šef DNR Denis Pušilin rekao je da je, kad je reč o njihovoj daljoj sudbini, sve više nego jasno. Biće zadržani na teritoriji DNR i u planu je međunarodni tribunal. Nije isključio mogućnost i da će se u tom procesu koristiti i privremeni sudovi, kao što je bio slučaj nakon Drugog svetskog rata.

Novi Zeland poslaće u Veliku Britaniju još 30 vojnika, koji će obučiti ukrajinske vojnike da koriste lako artiljerijsko oružje L119. Premijerka Džasinda Ardern kaže da će vojnici biti stacionirani u Velikoj Britaniji do kraja jula i da ni pod kojim uslovima neće ići u Ukrajinu.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti