23.9 C
Belgrade
četvrtak, 19 maja, 2022

GAZI OPET ČIZMA: Obavezna vakcinacija i stroge kontrole u Austriji!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da obavezna vakcinacija, koja bi trebalo da stupi na snagu od 4.februara, nije prenagljeno donet zakon.

Prema njegovom mišljenju to nije mera koja je doneta u vezi jednog soja, već je doneta zbog pandemije koronavirusa. Nehamer je naglasio da se na nacrtu zakona radilo sa najboljom namerom.

„Obavezna vakcinacija je važna jer vakcina štiti i koristi”, objasnio je.

- Advertisement -

Nehamer je kazao da je uzeta u obzir zabrinutost građana i da je zbog toga postignut dogovor da obavezna vakcinacija bude primenjena, ne kako je ranije bilo predviđeno od četrnaeste godine, već na punoletne od 18 godina.

„Sada je važno da podignemo stopu vakcinisanosti, jer samo vakcinacijom možemo sprečiti dalje ograničenje naše slobode”, podvukao je on.

To što nije uvedena obavezna vakcinacija za posebne grupe građana, na primer posebne grupe zaposlenih, on je kazao da je neophodno postići veću pokrivenost vakcinacijom.

- Advertisement -

Nehamer je uveren da će zakon o obaveznoj vakciniaciji biti održiv pred Ustavnim sudom.

„Ne mogu garantovati da će biti neosporavan, ali mogu garantovati da su svi učesnici na njemu radili sa najboljom namerom i znanjem”, objasnio je.

Istovremeno sa ovim zakonom počela je i primena „2G” pravila. Naime, od prošlog utorka svi koji žele da idu u prodavnice, izuzev trgovine namirnicama i higijenskih proizvoda, moraju da imaju „2G” dokument – sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o izlečenju. Od uvođenja ovog pravila, kako prenosi Tanjug, austrijska policija je utvrdila više od od 1.000 prekršaja i izrekla toliko kazni. Od primene nove mere sprovedeno je, kako je saopšteno, oko 180.000 kontrola u trgovini, ugostiteljskim objektima, ali i obaveze nošenja maski na mestima sa velikom frekvencijom ljudi.

Ove kontrole u Austriji sprovele su policijske patrole, specijalne jedinice, ali i čuvari reda u civilu, a ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner najavio je da će pritisak kontrole biti i dalje veliki.

Zaposleni u prodavnicama su u obavezi da provere da li mušterija ima „2G” dokaze i to može učiniti, kako propisuje uredba, na ulazu ili najkasnije prilikom plaćanja robe. Većina prodavnica kontrolu sprovodi na ulazu.

Tako u supermarketima klijentima koji ispunjavaju uslove stavljaju pečate na ruke, a u nekim tržnim centrima obeležavaju građane narukvicama.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti