GALENS PRETI NARODU: Pod naprednjačkom zaštitom zastrašuju ljude koji su protiv kriminala!

0
240

Ekološke organizacije koje se zalažu za zaštitu Nacionalnog parka Fruška gora „Odbranimo šume Fruške gore“ i „Fruškać“ optužile su vlasnike kompanije „Galens“ da podnošenjem pet tužbi u vrednosti od oko dva miliona dinara pokušavaju da ih zastraše.

Ove organizacije su u zajedničkom saopštenju navele da je reč o takozvanim SLAPP tužbama, odnosno strateškim tužbama protiv javnog delovanja koje služe za vršenje pritiska i zastrašivanje, „ali i da obeshrabre ostale građane i udruženja i zataškaju neregularnosti na teritoriji zaštićenog područja Nacionalnog parka Fruška gora“.

„Nakon što su kupili desetine hektara zemlje na potezu Kesten i od Srpske pravoslavne crkve dobili na korišćenje šumu koja se nalazi u granicama Nacionalnog parka, oni su protivzakonito ogradili to područje i tako blokirali tri javna (atarska) puta na Fruškoj gori, koja su oduvek bila na raspolaganju lokalnom stanovništvu i posetiocima Nacionalnog parka“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su, po zakonu, vlasnici nepokretnosti u nacionalnim parkovima dužni da dozvole pristup građanima te da iz tog razloga nije dozvoljeno ograđivanje poseda, dok su „vlasnici Galensa iskrčili i deo šume u granicama Nacionalnog parka da bi napravili betonski put, za koji je građevinska inspekcija utvrdila da je nezakonito urađen“.

„Međutim, nedugo zatim, od poljoprivrednog gazdinstva od oko 800 kvadratnih metara danas smo došli do toga da se na brdu Kesten priprema turističko-ugostiteljski objekat od oko 7.000 kvadratnih metara. Za gradnju su ekspresno dobijene skoro sve dozvole iako se radi o poljoprivrednom zemljištu, odnosno pašnjacima van građevinske zone, gde su i zvanično registrovana staništa zaštićenih vrsta“, upozorava se u saopštenju.

Iz ekoloških organizacija navode i da se po njihovim prijavama protiv vlasnika „Galensa“ vodi nekoliko prekršajnih postupaka u Osnovnom sudu u Novom Sadu, kao i da neće odustati od borbe za Frušku goru.

Ostavite komentar