GABRIJEL ESKOBAR: Ni Srbija ni tzv. Kosovo ne sprovode dogovore

Obavezno pročitajte

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da ni Kosovo ni Srbija ne sprovode nedavno postignute sporazume. On je naveo da su očekivanja SAD da se nastavi sa rešavanjem pitanja Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Moram da kažem da niko od njih ne sprovodi sporazum i moram da kažem da moramo da krenemo napred sa svim elementima, uključujući i konkretno Zajednicu opština sa srpskom većinom. Čekamo kosovsku verziju statuta Zajednice i to bi trebalo da se uradi sada“, rekao je on za RTK iz Crne Gore, gde je boravio na inauguraciji novog predsednika Crne Gore.

- Advertisement -

Eskobar se ne slaže da je Asocijacija prvi korak koji mora da se uradi u dogovoru, navodeći da su to sve tačke koje moraju da se odrade.

„Ali glavna odgovornost Kosova je da ide napred sa Zajednicom opština sa srpskom većinom. Ono što želimo kao SAD je statut Zajednice i to treba da se uradi što pre. Nadam se da će to uskoro biti i urađeno“, rekao je on.

Kao hitan korak za Kosovo i Srbiju, Eskobar je rekao da oni moraju da se „ponovo fokusiraju na normalizaciju, da rade na povratku Srba u institucije i da počnu da razmišljaju kako da normalizuju svoje odnose“.

Eskobar je ponovio da je Zajednica „prilika za Kosovo da pruži opštinske usluge građanima svoje zemlje koji govore srpski jezik“.

On je ponovio da Zajednica ne treba da se kosi sa Ustavom Kosova.

„To je način da se otvore vrata za veću integraciju srpske manjine u strukture Kosova. Ovo je uvek bio naš stav. Moramo da shvatimo da su oni dvojni državljani. Želimo da to uradimo na način da ne pravimo problem sa Ustavom“, rekao je Eskobar.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Američki ambasador ponovo traži da Kurti povuče policiju iz opštinskih objekata

PRIŠTINA – Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer, saopštio je da je premijeru privremenih prištinskih institucija Albinu...

Još priča na sličnu temu