GABRIJEL ESKOBAR: Ideja slobodne i mirne Evrope nepotpuna bez Zapadnog Balkana

Obavezno pročitajte

VAŠINGTON – Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da ideja slobodne i mirne Evrope nije potpuna bez Zapadnog Balkana i poručio da Vašington podržava pokretanje međuvladinih konferencija Evropske unije sa Skopljem i Tiranom.

„Nama je potreban ceo zapadni Balkan u EU. Ideja koju smo započeli 1989. godine da stvaramo Evropu kao celinu, slobodnu i mirnu, još nije završena i na tome još treba da radimo”, rekao je Eskobar za Glas Amerike na makedonskom jeziku, nakon strateškog dijaloga SAD i Severne Makedonije u Vašingtonu, preneo je Tanjug.

- Advertisement -

Dodao je da SAD snažno podržavaju kretanje Severne Makedonije ka članstvu u EU i izrazio nadu da će Severna Makedonija i Bugarska, „koje su dobri saveznici i cenjene članice NATO-a”, uspeti da pronađu način da to reše kompromisom, dijalogom i dobrom voljom za pregovore.

Eskobar je naveo i da Vašington podržava Otvoreni Balkan, Berlinski proces, Zajedničko regionalno tržište i CEFTA, kao i sve druge inicijative koje zbližavaju region, ali je napomenuo da one ne mogu biti zamena za Evropsku uniju.

On je rekao da ne postoji zamena za članstvo u EU i istakao da je EU je jedan od najjačih partnera SAD u svetu.

„Ne postoji zamena za članstvo u EU. Zato se moramo fokusirati na to. EU je jedan od naših najjačih partnera u svetu. Severna Makedonija je takođe važan partner. Dakle, želimo da vidimo ovo dvoje spojeno”, rekao je Eskobar.

On je izrazio uverenje da Zapadni Balkan ima ogroman ekonomski potencijal.

„Zapadni Balkan je najbrže rastući deo Evrope. Ima potencijal da bude regionalni lider u oblasti obnovljivih izvora energije, transporta i skoro sve ostalo što dolazi iz regiona može biti lider, tako da sve što ih okuplja snažno podržavamo”, kazao je Eskobar.

SourcePolitika

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu