FRKA: Ukrajina isključila elektranu Zaporožje sa mreže

Obavezno pročitajte

KIJEV – Vlasti u Kijevu su jednostrano prekinule napajanje teritorije Ukrajine električnom energijom iz Zaporoške nuklearne elektrane.

„Zaustavljeno je napajanje električnom energijom iz Zaporoške nuklearke na teritoriji koja je pod kontrolom režima Zelenskog. Ukrajina je jednostrano obustavila napajanje. Namerno ne primaju električnu energiju, iako postoje tehničke mogućnosti za distribuciju struje na tu teritoriju”, rekao je predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Advertisement -

On je dodao da teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti pod ruskom kontrolom struju dobijaju normalno, prenosi Tanjug.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi zatražio je hitno obustavljanje granatiranja područja nuklearne elektrane Zaporožje i uspostavljanje zaštitne zone bezbednosti.

Grosi je naveo da je u granatiranju uništena elektroenergetska infrastruktura u ukrajinskom gradu Energodaru, u kojem živi osoblje nuklearne elektrane Zaporožje.

Nuklearka Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini Energodara i od marta je pod kontrolom ruskih snaga. Ukrajinska strana optužuje rusku vojsku da granatira to podrucje, dok iz Moskve navode da je zona nuklearke na udaru ukrajinskih snaga.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu