FRANCUSKA: Vreme je da se počnu mirovni pregovori

Obavezno pročitajte

Međunarodna zajednica mora da počne da stvara uslove za povratak mirovnim pregovorima o situaciji u Ukrajini, izjavila je u intervjuu televiziji NHK šefica francuske diplomatije Katrin Kolona, koja učestvuje na sastanku šefova spoljnih poslova Grupe sedam zemalja u Karuidzavi.

„Neophodno je započeti rad na stvaranju uslova za miran dijalog. Na svim državama leži odgovornost za to”, rekla je ona, priznajući da u ovom trenutku ne postoje uslovi za mirovne pregovore sa Rusijom.

- Advertisement -

Kolona je podsetila i da su zemlje G7 jednoglasne po pitanju da je neophodno tražiti povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, ali istovremeno treba otvoriti put za početak mirovnih pregovora.

Francuska ministarka spoljnih poslova je takođe izrazila uverenje da Kina razmišlja da pošalje signal Rusiji da treba poštovati međunarodno pravo, kada se govori o situaciji u Ukrajini. Ona je naglasila da je to postalo moguće zahvaljujući poseti predsednika Francuske Kini.

„Mislim da je (Kina) počela bolje da razume našu poziciju“, dodala je francuska ministarka spoljnih poslova.

Japan preuzima predsedavanje G7 za 2023. godinu. Generalni sekretar japanske vlade Hirokacu Macuno rekao je u januaru da će Japan, kao predsedavajući G7, insistirati na uvođenju sankcija Moskvi i pomoći Kijevu. Premijer Fumio Kišida rekao je da je svet na istorijskoj „prelomnoj tački“ zbog pandemije koronavirusa i sukobu u Ukrajini koji „drmaju svetski poredak do temelja“, prenosi Sputnjik.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Đukanović upoznao Vučića na stadionu: On i njegov brat su se žestoko tukli sa grupom navijača

Vladimir Đukanović, poslanik iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, otkrio je na koji način se upoznao sa predsednikom države...

Još priča na sličnu temu