(FOTO)ALBANSKA GAZETA OBJAVILA: Terorista Albanskog porekla, već osuđivan!

Obavezno pročitajte

Albanska Gazeta objavila sliku napadača

Albanac Fejzulaj Kujtim (20), terorista koji je sinoć izvršio napad u centru Beča, od ranije je poznat austrijskoj Saveznoj službi za borbu protiv terorizama (BVT). U aprilu 2019. bio je osuđen na 22 meseca zatvora zbog terorističkog udruživanja ali je kao maloletnik pušten ranije na slobodu – u decembru 2019. Albanski mediji upravo su objavili njegovu fotografiju

alban

Kujtim, inače Albanac čiji su roditelji iz Severne Makedonije, uhapšen nakon što je njegov nestanak prijavila njegova majka, da bi se potom ispostavilo da je pokušao da putuje na ratište u Siriju. Uhapšen je prilikom pokušaja da pređe tursko-sirijsku granicu nakon čega je deportovan u zemlju u kojoj je rođen – Austriju.

- Advertisement -

Nakon što je deportovan u Austriju, osuđen je na 22 meseca zatvora, ali nije odslužio ni pola kazne. Austrijski list “Hojte” navodi da je Kujtim pušten prevremeno iz zatvora 5. decembra prošle godine, jer je na osnovu starosti procesuiran po zakonodstvu koje predviđeno za mlade prestupnike, a koje predviđa blaže kazne za taj uzrast.

Tada su austrijske vlasti procenile da nije sposoban da izvede napad i više se nije smatrao opasnim. Ova odluka je doneta nakon što je Kjutim tokom boravka u zatvoru prošao proces deradikalizacije za šta je bilo zaduženo specijalizovano udruženje “Derad”.

“Družio se sa pogrešnim ljudima”

O privatnom životu Fejzulaja Kujtima nije poznato mnogo detalja. List “Hojte” objavio je da živeo u Medlingu, gradu na istoku zemlje, a prema njihovim saznanjima, kao tinejdžer bio je veoma talentovan fudbaler.

Nikolaus Rast, advokat koji ga je branio na suđenju na koje je osuđen na 22 meseca zatvora, kaže da Kujtim odrastao u “potpuno normalnoj porodici, ali da je imao nesreću da se druži sa pogrešnim ljudima”.

Da nije išao u džamiju, već na boks, postao bi bokser , rekao je Rast i dodao da nije ni pomišljao da bi mogao da postane atentator.

Rast je dodao da je Kujtima kao tinejdžer išao redovno u jednu džamiju gde se radikalizovao. Kako je rekao agenciji APA, bio je “mladić bez orijentacije, koji je tražio mesto u životu”.

Municiju kupio u Slovačkoj?

“Hojte” tvrdi da je Kujtim sredinom jula sa jednim poznanikom otputovao u Slovačku, kako bi kupio municiju za svoj Kalašnjikov.

Automobil koji je koristio pripadao je majci jednog od njegovih kontakata, inače sa Kosova, koji su se poznavali iz radikalne islamističke scene. Tokom terorističkog napada u Beču Fejzulaj je koristio upravo taj Kalašnjikov, jedan pištolj i mačetu.

Najavio napad na društvenim mrežama

Prve Kujtimove fotografije pojavile su u javnosti jutro nakon napada u kojem je ubio četvoro ljudi, pre nego što je policija ubila njega. Te fotografije potiču sa Instagrama, gde je terorista najavio napad, pišu austrijski mediji.

Danas je austrijski ministar Nehamer potvrdio da je na fotogarfijama zaista Kujtim. Na njima pozora obučen u crno sa oružjem sa kojim je, veruje se, izvršio napad – puškom i mačetom.

Na slikama se vidi i da je napisao arapsku reč „Baqiyah“ koja je deo fraze – “Islamska država ostaje i širi se”.

Prema pisanju Bilda, on je u ponedeljak dvojici prijatelja poslao snimke napada na Šarli ebdo iz 2015. godine kada je ubijeno 12 ljudi, a na Instagramu je objavio nekoliko slika na kojima se zaklinje na vernost vođi Islamske države.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu