FONDOVI PODELILI EVROPU: Merkel protiv obveznica

Autor: Dragan Cvetković - Naša Borba

Obavezno pročitajte

„Povećajte evropska sredstva za borbu protiv efekata pandemije u duhu solidarnosti. Fondovi za sve“

„Evroobveznice nisu odgovarajuća sredstva, jer bi bile potrebne godine da ih pokrenemo“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel, nekoliko sati pre (današnjeg) samita evropskih lidera, putem videokonferencije.

Takođe, razgovarala je s Bundestagom, kako bi se osiguralo veće učešće Berlina i zatražila da instrumenti o kojima je eurogrupa već odlučila (fond za borbu protiv nezaposlenosti…) mogu početi već 1. juna“.

Alt="Merkel"
epa08373377 German Chancellor Angela Merkel gives a statement after a Corona Cabinet Meeting in Berlin, Germany, 20 April 2020. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA-EFE/ANDREAS GORA / POOL

„Nemačka je spremna, već neko vreme, da odvoji više sredstava u budžet EU“, kaže Merkel, koja je i dalje vrlo oprezna povodom duga putem izdavanja zajedničkih obveznica. „Moramo da delujemo brzo“, rekla je, „dok za dužničku, međusobnu suradnju, ugovore treba menjati, a za to je potrebno vreme i učešće nacionalnih parlamenata“.

Ne postoji zajednički stav o Fondu za oporavak

Upravo pitanje međusobne rasprave duga je tema, za lidere, koji su se danas sastali putem videokonferencije, ali bez stava o Fondu za oporavak, jer su nacionalne vlade podeljene i po veličini Fonda, njegovom funkcionisanju i trajanju.

Jug EU nastoji da „vatrena moć“ Fonda za oporavak bude što veća, trajanje što duže i da Fond obezbedi više nepovratnih transfera nego zajmova.

Merkel: pronašli smo zakonske osnove

Upravo na suprotnom položaju, severne članice blokiraju sve . Iz tih razloga, čelnici će ovlastiti Evropsku komisiju da stavi na sto predlog, kojim se Fond povezuje sa višegodišnjim budžetom EU za period 2021-27.

Nacrt plana Кomisije

Prema internom dokumentu, koji je naš izvor uspeo da vidi, Кomisija radi na planu sačinjenom od različitih finansijskih instrumenata kako bi se generisalo 2.000 milijardi evra investicija, kredita i troškova namenjenih jačanju ekonomije Evropske unije.

Dokument je pripremljen poslednjih nedelja i, prema rečima portparola Кomisije Erika Mamera, nije dobio odobrenje Ursule von der Leien ili njenog kabineta.

Predsednica „će predstaviti glavne tačke svog predloga, o tome kojim putem treba da se kreće video konferencije lidera“, rekao je Mamer.

Dokument – kako saznajemo – sadrži neke smernice i elemente koje će von der Leien predstaviti današnjem Evropskom savetu.

Nacrt plana sastoji se od nekoliko stavki, uključujući stvaranje pozicija za oporavak, koji bi, na osnovu člana 122 Ugovora, trebalo da omogući Кomisiji da izda dug od 320 milijardi eura.

Polovina ovih resursa – dalje stoji u dokumentu – trebalo bi da se finansira iz zajma državama članicama.

Alt="Merkel"

Druga polovina treba da se iskoristi iz direktnih sredstava kroz budžet EU.

Države članice biće pozvane da vraćaju kredite posle 2027. godine sa vrlo dugim rokom otplate. Nadalje, nije isključeno da se deo duga može platiti novim vlastitim resursima, bilo šta da to znači!

Nacrtom je predviđeno još 200 milijardi iz budžeta EU za pomoć finansiranja nacionalnih planova za oporavak, posebno kroz budžetski instrument konvergencije i konkurentnosti koji je predložen za eurozonu.

Komisija treba da dodeli 50 milijardi evra

Кonačno, Кomisija bi trebala da predvidi isplatu u iznosu od 50 milijardi evra u 2021. i 2022. godini, čime bi se ostvario rashod u iznosu od 150 milijardi, uz nacionalno sufinansiranje za tržište rada, zdravstvo i mala i srednja preduzeća.

Nemačka će pokazati solidarnost

„Nemačka ne samo da želi da pokaže solidarnost, već će pokazati solidarnost,“ rekla je kancelarka Merkel.

Međutim, u zakrivljenom pominjanju pritiska južne Evrope za obveznice korone, Merkel je predložila da plan nije praktičan, jer bi bilo potrebno predugo da se uspostavi.

Ideji je žestoko i javno se suprotstavila Holandija na osnovu koje bi podrazumevalo preuzeto previše rizika u ime drugih.

„Takođe možemo da razgovaramo o novim ugovorima, ali tada će biti potrebne dve do tri godine da pronađemo rešenja“, rekla je ona. „I trebat će nam brzi odgovori na ovu pandemiju.

Nemačka će učestvovati u odgovorima zasnovanim na solidarnosti – iznad onoga što već imamo sa 500 milijardi evra. “

Našoj konstatacija da „Briselom vlada zbunjenost“, dodali bi i „podeljenost i konfuziju“!

Do ovog trenutka „Naša Borba“ nije uspela da sazna kako je protekao današnji Samit lidera, ali gotovo je sigurno da promena neće biti – o čemu pišemo!

Izajvu Angele Merkel o vakcimama možete pročitati OVDE

Ostavite komentar

Najnovije objave

ANA BRNABIĆ: Kurti nas je doveo na ivicu rata, blizu smo odluke da vratimo vojsku na Kosovo i Metohiju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja ispraća na aerodromu "Nikola Tesla" prvi let na novoj avionskoj liniji između Beograda i...

Još priča na sličnu temu