26.9 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

FON DER LAJEN: Gaspromova najava prekida isporuka gasa neopravdana i neprihvatljiva

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Gaspromova najava da jednostrano zaustavlja isporuku gasa potrošačima u Evropi predstavlja još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucene, rekla je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ruski Gasprom je obavestio Poljsku da će od danas obustaviti isporuke toj zemlji preko gasovoda Jamal, saopštila je poljska kompanija PGNiG.

- Advertisement -

Istovremeno je bugarska vlada saopštila da je Bulgargas EAD dobio obaveštenje da će isporuke biti obustavljene od danas, ali je ministarstvo energetike jutros saopštilo da „gas i dalje curi”.

„To je neopravdano i neprihvatljivo”, istakla je šefica Evropske komisije u saopštenju povodom Gaspromove najave prekida isporuka određenim članicama EU, prenosi Beta.

To takođe ponovo pokazuje koliko je Rusija nepouzdan snabdevač gasom, rekla je Fon der Lajen.

- Advertisement -

Dodala je da je Brisel spreman za takav scenario, da je u vezi sa svim članicama i da se radi na obezbeđenju alternativnih isporuka i najvećih mogućih zaliha širom EU.

Članice EU, navodi se, napravile su planove za vanredne situacije i upravo je u toku sastanak koordinacione grupe za gas.

„Planiramo koordinisan odgovor EU. Takođe ćemo nastaviti da radimo sa međunarodnim partnerima da obezbedimo alternativne isporuke”, rekla je predsednica komisije.

Fon der Lajen je istakla da je EU ujedinjena i solidarna sa članicama pogođenim ovim novim izazovom i da Evropljani mogu da računaju na punu podršku Brisela.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: