24.5 C
Belgrade
ponedeljak, 26 jula, 2021

FALI DOBRIH ĆEVAPA: Vučić raspisuje konkurs za Belivukovog naslednika!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Da li se ustupkom Višeg tužilaštva – odustajanjem od krivičnog gonjenja trojice ozloglašenih vođa huligana, Prelića, Vavića i Miljkovića, čija su imena punila stupce crne hronike – stvara prostor za novu grupu sličnu Principima, bivšim Janjičarima.

Đorđe Prelić (36), nekadašnji vođa navijačke grupe Alkatraz osuđen za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona, pušten je na uslovnu slobodu skoro dve godine ranije od izrečene desetogodišnje kazne, a u drugom postupku za napad na policajce Više tužilaštvo u Beogradu je odustalo od njegovog daljeg gonjenja.

Grupa Alkatraz je kontrolisala tribine Partizanovog stadiona do hapšenja zbog ubistva Tatona 2009, a u godinama nakon toga naročito od 2013. tribinu su preuzeli Janjičari, koji su kasnije preimenovani u Principe, pod vođstvom sada ubijenog Aleksandra Stankovića – Saleta Mutavog i Veljka Belivuka – Velje Nevolje.

Belivuk,

FOTO: Starsport, traži se Belivukov zamenik

- Advertisement -

Odluke o puštanju Prelića i odustajanju od krivičnog gonjenja neobično prate dešavanja na južnoj tribini koja nema vođstvo od hapšenja Belivukove grupe 4. februara 2021. Zanimljivo je da su se na društvenim mrežama pojavile fotografije tek oslobođenog Prelića, koji se odmah po izlasku iz zatvora u Sremskoj Mitrovici video sa preostalim neuhapšenim pripadnicima Principa (Belivukove grupe). To viđenje nije sprečilo ni što je 1. novembra 2019. ubijen Prelićev kum Ljubomir Marković – Кića (37), koji je bio takođe osuđen za ubistvo Tatona.

Na zahtev NIN-a da dobije informacija od javnog značaja – odluke o zahtevu za puštanje Prelića na uslovnu slobodu i odustajanju od njegovog krivičnog gonjenja, Viši sud u Beogradu je dostavio tražena dokumenta.

Viši sud je 3. juna 2021. doneo odluku da odbije zahtev Prelićeve odbrane da se pusti na uslovnu slobodu. U tom rešenju se konstatuje da je zatvor u Sremskoj Mitrovici poslao izveštaj da se Prelić dobro vlada i da je napredovao do maksimalne kategorije za zatvorenike, ali se konstatuje da se na zakazanom ročištu nisu pojavili uredno pozvani predstavnici tužilaštva i zatvora. Veće Višeg suda u rešenju kojim je odbilo zahtev za uslovni otpust konstatuje da je Prelić ranije osuđivan i da se protiv njega vodi još jedan postupak za nasilničko ponašanje.Velja Nevolja u loži Partizanovog stadionaVelja Nevolja u loži Partizanovog stadiona

- Advertisement -

Odluku o odbijanju zahteva odbrane je Veće Višeg suda obrazložilo ovako: „Ne može se izvesno zaključiti da je svrha kažnjavanja postignuta, niti da je proces resocijalizacije okončan, jer se samo navodi da osuđenom treba usloviti preostali deo kazne ukoliko krivični postupak koji se vodi protiv njega ne predstavlja smetnju.“

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti