23 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

EVROPSKI PARLAMENT: U Srbiji su ograničena ljudska prava

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Navodeći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje bez roka trajanja, ukazuju da je ta mera „teška i neproporcionalna“ ograničila ljudska prava, ali ne radi sprečavanja širenja COVID-19, već radi ometanja slobode izražavanja i slobode kretanja.

Evropski parlemant (Foto: europarl.europa.eu)
„Rezultat svega toga je da je više građana već privedeno zbog kršenja striktnog policijskog časa, dok se su pravi razlozi tih hapšenja kriju u kritici politika vlade“, navode poslanici.

- Advertisement -

Oni posebno ukazuju na pokušaj vlasti da uredbom ograniči rad protok informacija.

„Vlada je želela punu kontrolu nad štampom, kako bi objavljivala samo pročišćene, uglavnom lažne informacije i klevete protiv Evropske unije. Nakon protesta, Vlada je povukla tu kontroverznu uredbu, koja je poslužila kao izgovor za hapšenje novinara“, navodi se u pismu.

Poslanici podsećaju i na izjavu Aleksandra Vučića da „evropska solidarnost ne postoji. To je samo bajka na papiru“ i dodaju da se uporedo sa tim nastavlja saradnja sa Moskvom i Pekingom.

- Advertisement -

„U bolnice je poslata vojska, a mere su sprovedene kao da je proglašeno ratno stanje, a ne pandemija“, navode oni dodajući da je posebno zabrinjavajuća činjenica da je vanredno stanje proglašeno, a da skupština nije zasedala.

Zbog toga grupa od 21 poslanika iz različitih poslaničkih grupacija traži od komesara za proširenje EU da se jasno izjasni o „ekstremno ozbiljnom“ razvoju situacije u Srbiji i izjavama uperenim protiv EU, kao i šta Brisel može konkretno da uradi da bi se suočio sa „ekstremnim“ merama Vlade Srbije.

Od Varheljija traže i da utvrdi koje političke poteze bi Evropska komisija mogla da povuče u kontekstu procesa proširenja evropskih aspiracija Srbije, u slučaju da Vlada u Beogradu odbije da povuče represivne poteze i u poptunosti poštuje osnovne evropske vrednosti.

Pismo su potpisali poslanici različitih političkih grupacija, među onima i oni čija su zaduženja u Evropskom parlamentu direktno povezana sa evrointegracijama država Zapadnog Balkana, kao što su predsedavajuća Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Srbija Tanja Fajon, predsednik Radne grupe za Zapadni Balkan u Odboru za spoljnu politiku Tonino Picula ili izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon Taubadel.

U ime 21 evroparlamentara, pismo je potpisao Atila Ara Kovač iz mađarske opozicione Demokratske koalicije.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti