21 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

EVROPSKI PARLAMENT POZIVA SRBIJU DA SE VRATI NA EVROPSKI PUT: Uvedite sankcije Rusiji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Evropski parlament je u svom ovogodišnjem izveštaju o Srbiji, pored vladavine prava i normalizacije odnosa s Prištinom, uključio i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije kao ključni element koji će određivati ukupan napredak zemlje na putu pristupanja EU, saznaje Tanjug u Briselu. Finalni tekst izveštaja o Srbiji, čiji je nacrt podneo izvestilac Vladimir Bilčik, a u koji je uključeno 40 kompromisnih amandmana, biće stavljen na glasanje 14. juna pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, a zaključno glasanje očekuje se na plenarnom zasedanju EP u julu.

Bilčik je za Tanjug izjavio da bi konačni tekst izveštaja o Srbiji još mogao da bude izmenjen do plenarnog glasanja u julu. Jednom usvojen na nivou celog Evropskog parlamenta izveštaj dobija formu rezolucije koja je po svojoj prirodi neobavezujuća, ali predstavlja političke smernice Srbiji za nastavak puta evrointegracija.

- Advertisement -

„Srpske vlasti se pozivaju da se istinski angažuju u neophodnim reformama i vrate zemlju na pravi put evropskih integracija i time ispune evropske aspiracije Srbije”, navodi se u finalnom tekstu izveštaja, u koji je Tanjug imao uvid. Najviše amandmana i izmena pretrpeo je deo izveštaja Vladimira Bilčika koji se tiče odnosa Srbije i Rusije, pri čemu se napominje da Evropski parlament „snažno žali” zbog činjenice da Srbija „još uvek nije usklađena sa sankcijama EU nakon ruske invazije na Ukrajinu”, a novoizabrane vlasti u zemlji se pozivaju da se „hitno usklade” sa sankcijama protiv Rusije i Belorusije.

„Zalažemo se da se dalja pregovaračka poglavlja otvaraju tek kada Srbija preduzima neophodne mere u tom pogledu, kao i u oblasti vladavine prava”, navodi se u jednom od kompromisnih amandmana koji je podnela poslanica Zelenih Viola fon Kramon. EP poziva Srbiju da „preispita svoju ekonomsku saradnju s Rusijom” i izražava zabrinutost zbog bliske saradnje Srbije s Kinom i Rusijom u vojnoj i odbrambenoj sferi

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti