Evropska unija uspela da usaglasi stavove o sukobu Hamasa i Izraela

Obavezno pročitajte

Evropska unija danas je uspela da usaglasi stavove o sukobu Hamasa i Izraela, nakon što su njeni zvaničnici nedelju dana prenosili različite poruke, prenosi Politiko.

U večeras objavljenom saopštenju, 27 lidera država članica EU „najoštrije osuđuje Hamas i njegove brutalne i neselektivne terorističke napade širom Izraela“, ali se naglašava i važnost „pružanja hitne humanitarne pomoći“ civilnom stanovništvu u Gazi.

- Advertisement -

Saopštenje, koje je izdao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posle konsultacija sa članicama EU tokom vikenda, dolazi uoči samita lidera EU koji je zakazan za utorak.

Evropska unija se čitavu sedmicu borila da formuliše jedinstvenu političku poziciju o aktuelnom sukobu, pa je tako komesar zadužen za proširenje Oliver Varhelji saopštio u ponedeljak da će biti suspendovana sva pomoć Palestini, da bi nekoliko sati kasnije EU navela da pomoć neće biti zaustavljena, već stavljena na reviziju.

Pored toga, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj je, za razliku od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen ili predsednice Evropskog parlamenta Roberte Mecole, kritikovao aktivnosti izraelske vlade u Gazi.

Fon der Lajen se suočila sa brojnim kritikama unutar bloka zbog toga što, prilikom posete Izraelu u petak, nije jasno pozvala Izrael da poštuje međunarodno pravo.

Suočena sa pitanjem o patnji civilnog stanovništva u Gazi, Fon der Lajen je, stojeći pored izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, rekla: „Znam da će Izael svojim odgovorom pokazati da je demokratija“.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu