EVROPA PUŠTA MILA NIZ VODU?! PREDSEDNIK EVROPSKOG PARLAMENTA: Nećemo nadgledati izbore!

Obavezno pročitajte

Evropa diže ruke

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli odgovorio je u julu predsedniku crnogorske skupštine Ivanu Brajoviću, da su zbog situacije sa korona virusom, misije EP u inostranstvu zabranjenje, uključujući i posmatračke misije za izbore.

To je kazao portparol Evropskog parlamenta upitan da li će delegacija EP posmatrati izbore u Crnoj Gori, zakazane za 30. avgust.

evrop,

Iz kabineta Ivana Brajovića u julu je saopšteno da je ,,predsednik Evropskog parlamenta David Marija Sasoli, u komunikaciji sa predsednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, vezano za predstojeće parlamentarne izbore, istakao da je Grupa za podršku demokratiji i koordinaciju izbora Evropskog parlamenta na sastanku prošlog meseca potvrdila da je posmatranje izbora u Crnoj Gori prioritet“.

Iz Skupštine su juče Pobjedi kazali da dodatne komunikacije između Brajovića i Sasolija nije bilo.

Dolazak Misije, kako su ranije naveli iz Skupštine, biće razmatran u narednom periodu u saradnji sa ODIHR-om na osnovu analize epidemiološke situacije, zbog rasprostranjenosti koronavirusa u cijeloj Evropi.

-Budite uvereni da Evropski parlament stoji rame uz rame sa Crnom Gorom kada je reč o suočavanju sa aktuelnim i budućim izazovima, što se odnosi i na ekonomski i društveni oporavak u periodu koji će uslediti nakon pandemije, kao i u njenim naporima da obezbijedi slobodne i poštene uslove za predstojeće parlamentarne izbore“, navodi se između ostalog u Sasolijevim pismima Brajoviću koje je Skupština prosledila medijima.

Iz Skupštine Crne Gore podsećaju da je na poziv Brajovića evropskim zvaničnicima da se njihove organizacije kao i do sada aktivno uključe u posmatranje predstojećeg izbornog procesa u Crnoj Gori, Parlamentarna skupština Saveta Evrope prva formirala delegaciju od 22 člana koja će pratiti predstojeće izbore.

Izbore će pratiti i posmatračka misija OEBS-a, koju će, kako su rekli njeni predstavnici, činiti Glavni tim od 11 eksperata iz osam država članica OEBS-a, kao i deset dugoročnih posmatarača koji će tokom ove sedmice biti raspoređeni u različitim regionima Crne Gore“.

Šef Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Tomaš Mesarić kazao je prošle sedmice da će posmatračka misija OEBS-a nepristrasno pratiti izborni proces u Crnoj Gori i pozvao glasače da ispoštuju sve predložene mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Mesarić je kazao da je to ograničena posmatračka misija, ali da će funkcionisati na isti način kao i u punom sastavu.

-Posmatraćemo proces nepristrasno. Ovo je izazovna situacija za vlasti i sve učesnike u procesu. Preporučujem da glasači i sve zainteresovane strane učine sve što je u njihovoj moći da se ispoštuju sve mjere koje su predložene u skladu sa novonastalim okolnostima zbog koronavirusa“, rekao je Mesarić.

Kako je naveo, zbog novonastalih okolnosti, koje su posledica pandemije kovid 19, fokus je na javnom zdravlju.

-Kada bi misija nastupila u punom sastavu, imali bismo više od 100 posmatrača, što bi ugrozilo zdravlje ljudi“m naveo je Mesarić.

Misija je u Crnoj Gori na poziv Vlade, koja ju je i akreditovala.

Ostavite komentar

Najnovije objave

KASNO ZORAN DRAGIŠIĆ U UKRAJINU STIŽE

Profesor Fakulteta bezbednosti i višestruko dokazani oportunista Zoran Dragišić je i u aktuelnom, za našu državu izuzetno teškom političkom...

Još priča na sličnu temu