22 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

EVROPA PUCA PO SVIM ŠAVOVIMA: Austrijanci protiv članstva u NATO

NAJČITANIJE

- Advertisement -

 Austrijanci se jasno protive mogućem članstvu Austrije u NATO, pokazuje istraživanje javnog mnjenja povodom predstojećeg Dana Evrope. Dok se raspoloženje usled sukoba u Ukrajini u neutralnim zemljama poput Švedske i Finske promenilo u korist NATO, u Austriji se građani i dalje izjašnjavanju protiv bilo kakvog vojnog svrstavanja.

Za pristupanje NATO-u je svega 14 odsto Austrijanaca, a 75 procenata to jasno odbija, proizilazi iz istraživanja Instituta za demoskopiju i analizu podataka (IFDD). Takođe, Austrijanci su većinski skeptični prema pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji – protiv toga se izjasnilo 46 odsto građana, a učlanjenje Kijeva podržalo bi 38 odsto ispitanika.

- Advertisement -

Na pitanje da li neutralnost i danas još štiti Austriju, 52 odsto Austrijanaca je odgovorilo potvrdno. Istovremeno, 83 odsto Austrijanaca želi veće usaglašavanje među članicama Unije u bezbednosnoj i odbrambenoj politici.

„Taj stav je podstaknut ratom u Ukrajini”, objasnio je direktor IFDD Kristof Hazelmajer. Međutim, Austrijanci ne žele da vide svoju zemlju u mogućem evropskom odbrambenom savezu. Samo 37 odsto građana bi pozdravilo članstvo Austrije u takvom savezu. Istovremeno, Austrijanci najveća očekivanja od EU imaju u oblasti mira, stabilnosti i sigurnosti.

Tako, 44 odsto Austrijanaca kaže da je zadovoljno EU, a 24 odsto potpuno nezadovoljno. I pored toga, 50 odsto je mišljenja da bi Austrija bila u lošijem položaju da nije EU. Polovina građana nezadovoljna je principom glasanja u EU i ukinula bi pravo veta.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti