16.5 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

EVO ŠTA VUČIĆ PRIČA STRANCIMA, A KRIJE OD NARODA: U Srbiji više vole Nemačku nego EU, osuđujemo rat u Ukrajini

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Malo je stranih političara koji poznaju Vladimira Putina bolje od Aleksandra Vučića, piše Handelsblat, uz na pomenu da se „skoro nijedan strani političar nije s Putinom sastajao tako često“.

Do sada 19. puta“, kaže predsednik Srbije, a prenosi Dojče vele. Na pitanje kako danas ocenjuje Putina i njegove namere u Ukrajini, Vučić odgovara da predsednik Rusije o tome s njim nije razgovarao, da su se poslednji put videli 25. novembra prošle godine i da su tada samo „nekoliko minuta“ razgovarali na temu Ukrajine.Novinari Handelsblata pokušali su da saznaju da li predsednik Srbije shvata zašto Putin sada ovako postupa, kidajući odnose s većinom evropskih zemalja. 

- Advertisement -

„Slušam i čitam šta kaže. On iznosi svoje motive. Ali to ne znači da se postupanje u Ukrajini može opravdati“, kaže Vučić. On ujedno kao mogući razlog navodi to da „Putin jasno pominje širenje NATO na istok“, ali i naglašava: „Bez obzira na to, Srbija i ja osuđujemo kršenje međunarodnog prava i rat u Ukrajini.“

Donbas i Kosovo

„Osećam se obaveznim da podržavam međunarodno pravo. Srbija je to i uradila. Ne zaboravite, nas je 1999. napao NATO, protivno međunarodnom pravu i bez mandata UN, i mnogo smo propatili. To je jedan od razloga zbog kojih je Srbija podržala dve rezolucije UN i osudila rat u Ukrajini“, kaže Vučić. A na sugestiju da je 1999. „Milošević izvršio agresiju na Kosovo“, Vučić podseća da je Putin pre nekoliko dana uporedio situaciju u Donbasu sa situacijom na Kosovu. „On koristi kosovski primer i odluke Međunarodnog suda pravde kao presedan da opravda svoje postupke u Donbasu i drugim delovima Ukrajine“, kaže predsednik Srbije. Reagujući na pitanje nemačkih novinara koji, podsetivši da je Međunarodni sud pravde 2010. presudio da otcepljenje Kosova od Srbije nije kršenje međunarodnog prava, kažu da je to „zato što je postojao genocid nad Kosovarima“, Vučić odgovara da „da Kosovu nije bilo genocida i ne postoji nijedna jedina sudska presuda koja to vidi drugačije.“ 

- Advertisement -

Sankcije Rusiji? 

Na konkretno pitanje, zašto se ne pridruži sankcijama SAD i EU, Vučić odgovara da se Beograd slaže sa EU oko prirode sukoba u Ukrajini, ali da, s obzirom na internu situaciju u Srbiji, nije lako da se ona tako jasno pozicionira. „A što se sankcija tiče, mi smo decenijama bili žrtve sankcija i ne verujemo u politiku sankcija. Među zemljama EU i dalje se vode rasprave, na primer o embargu na naftu ili gas. Mi imamo svoje interese. I mi još nismo deo EU. Nažalost“, kaže Vučić. Na konstataciju da su Srbija i on lično pod pritiskom i Moskve i Brisela, Vučić odgovara da je Srbija samo vojno neutralna.  

„Politički nismo. Za mnoge je bilo iznenađenje to što smo jasno rekli da je rat u Ukrajini kršenje međunarodnog prava. Da li se Srbija priključuje sankcijama ili ne, to ne impresionira nikoga u Rusiji. S druge strane, mi imamo svoje nacionalne interese u vezi s Kosovom i drugim pitanjima u kojima Rusija podržava naš stav. Do sada su nas u Savetu bezbednosti UN podržavale Rusija i Kina. Istovremeno, međutim, važi sledeće: mi smo jasno na našem putu ka EU, i to jeste i ostaće naš strateški cilj. Zato sam i došao u Nemačku“, kaže Vučić.

„Polažemo nade u Olafa Šolca“

 Govoreći o očekivanjima od susreta s nemačkim kancelarom, Vučić podseća da je Olafa Šolca upoznao u Hamburgu 2016. i kaže da je on tada bio „jedan od retkih“ koji su ga „pažljivo saslušali“.“Veoma smo mu zahvalni što je istakao države bivše Jugoslavije u vezi s mogućim pristupanjem EU.

Čak je i ponašanje EU prema tim državama opisao kao neprihvatljivo. Ja to shvatam veoma ozbiljno i to nam daje nadu“, poručio je Vučić. Predsednik Srbije kaže i da ga veoma brine to što podrška pristupanju EU u Srbiji opada, a razlog za to on pronalazi u tome što „naši ljudi od EU čuju samo jedno – Srbija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu državu“.“Mnogi Srbi već su siti toga, jer istovremeno u Ukrajini danas vide potpuno drugačiji pristup istih tih Zapadnih sila. Oni imaju osećaj da postoje dvostruki standardi.

Ipak, mogu jasno da kažem: ostajemo čvrsto na putu ka EU. Zato se i sastajem sa Olafom Šolcom. U Srbiji Nemačku više vole od Evropske unije – zato što je još Angela Merkel ozbiljno shvatala Srbiju. Verujemo da i od njenog naslednika, Olafa Šolca, možemo dobiti isto poštovanje i uvažavanje. To je sve što nam treba. Ni od koga ne tražimo više novca, mi samo želimo dobru evropsku perspektivu.

Činjenica da se mnogi Srbi u međuvremenu protive članstvu u EU sigurno je posledica i naših grešaka, ali polovina krivice ide na račun Brisela“, kazao je predsednik Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na kraju kaže da se nada da će Olaf Šolc i njegove reči ubrzati širenje EU. „I ne govorim samo u ime Srbije. To je ono što nam je svima u regionu potrebno: jasni i ostvarljivi ciljevi“, zaključio je Vučić.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti