SRPSKI PSIHIJATAR: Evo koju dijagnozu ima Aleksandar Vučić!

Obavezno pročitajte

– Ako je Vučić u nečem maestralan, onda je to manipulacija masama. Poput svog političkog oca Šešelja devedesetih, okupio je oko sebe gubitnike i ojađene, ranjene ljude, žrtve tranzicije, ratova, sankcija i opšte bede i dao im značaj, sitne privilegije, često nezaslužene male pozicije, poslove i funkcije, a kroz botovsku delatnost je učinio da oni budu važni, da se njihov glas čuje – rekla je u intervjuu za „Direktno“, Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke i psihijatar po struci.

Vučića javnost može videti u brojnim izdanjima. Sva ta izdanja izražavaju posebna psihološka i psihička stanja u kojima se nalazi. Čas je besan, čas ljut, čas srećan, pa uzbuđen, (melo)dramatičan, patetičan, hvalisavac, narcis, osion i bahat, pa servilan… Posebna vrsta gestikulacije koju neguje, dramske pauze koje pravi, uzdisaji, nameštanje naočara, sve to govori koliko je Vučić upućen u marketinške metode manipulacije masama. a to je bio povod da novinari pozovu Sandu Rašković Ivić, psihijatra i psihoterapeuta.

vučić,

Kojem tipu ličnosti pripada Aleksandar Vučić?

– Aleksandar Vučić, baš kao i veliki broj vođa-vladalaca, spada u narcistički tip ličnosti. U temelju vlasti leži strast koja se zove vlast nad ljudima. Vlast je zahtev pokoravanja i potčinjavanja, a ne biti pokoren je moguće samo ako se postane deo totaliteta. Sem toga, vlast je jedini ljudski sadržaj koji se upotrebom i trajanjem ne troši, već jača. Ništa tako verno ne služi vlasti kao narcistički vođa.

Takvom vođi su stalno potrebne pobede, ima potrebu da uvek bude najbolji, nesalomiv i neustrašiv, sveprisutan, da bude objekt divljenja i konzument višeminutnih aplauza, da se obraća podanicima, jer jedino podanički odnos je moguć u odnosu između vođe i građana. A to obraćanje je uvek jednosmerno, gde on i postavlja pitanja i odgovara na njih. Podanici slušaju. Narcis je samo prividno pragmatičan, ali je njegova suština ukidanje slobode. On i njegova grupa, jer svaki narcis ima svoju kamarilu, dopuštaju male slobode, male pohlepe. Ali mrze slobodu za istinu. Ništa ih tako efikasno ne ranjava kao istina o čoveku u njima.

Ostavite komentar

Najnovije objave

SOROŠEV VIRUS U SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA I UMETNOSTI

Američki milijarder Džordž Soroš je jedan od najznačajnijih boraca za uspostavljanje potpune dominacije neo-liberalnog kapitalizma na globalnom nivou, ali...

Još priča na sličnu temu