27.9 C
Belgrade
četvrtak, 11 avgusta, 2022

EVO KAKVO NAS LETO ČEKA 2020: Srpski meteorolog mnoge ŠOKIRAO!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Poznati Srpski meteorolog Nedeljko Todorović govorio je u intervjuu za portal Alo o tome kakvo nas vreme čeka narednih meseci.

srpski,

Srpski meteorolog o nestabilnom vremenu

Nestabilno vreme, kakvo je poslednjih dana, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda objašnjava kao redovnu pojavu za kraj maja i početak juna.

- Advertisement -

– To sa stabilnim vremenom se retko događa, bilo leto bilo zima. Naša klima, podrazumeva stalnu promenljivost, iz sata u sat, iz dana u dan. Da ne preterujemo, nijedan dan nije isti kao prethodni. To je karakteristika naše klime. U nekom periodu preovlađuje toplija varijanta, nekad hladnija, pogotovo u kasnom proleću i ranom letu. Ovakve pojave su sada najčešće. Do kraja maja i početkom juna će temperatura biti manja od prosečne.

Da li se nakon ovakvog perioda gde je život bio zaustavljen, nešto promenilo?

– Nema to veze sa načinom života, sa ljudima. To su teoretičari globalnog zagrevanja, ništa se nije promenilo u prirodi. Jedino se događaju razlike na lokalnom nivou. Tome doprinose grejanja, automobili, jednostavna urbanizacija… Generalno, sve su to male i zanemarljive razlike.

- Advertisement -

Dalekovidija prognoza? Kakvo će nam leto biti?

– Svako leto kod nas je toplo, ovo neće biti „tropsko“. Kad se pogleda prognoza u poslednjim godinama, kao na primer 2012, 2014, 2017… Tu postoji jedan ciklus koji se ponavlja na svakih nekoliko godina – u dahu objašnjava Todorović i dodaje

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti