7.6 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

OTKRIVENA ISTINA: Evo kako nestaju bebe iz porodilišta!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Bebe, i nestanci iz porodilišta

Na Slaviji Info gostovala je Ana Pejić i progovorila o tome kako nestaju bebe u našoj državi. Isečak iz emisije upravo govori o tome.

Ana Pejić: Decu u većini slučajeva prodavala država

- Advertisement -

Ana Pejić ‎iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine‎ tvrdi da je „decu u većini slučajeva prodavala država“, kao i da je to bio „državni projekat“.

„U presudi (Suda u Strazburu) piše da je Srbija dužna da nađe mehanizam putem kojeg će roditelje obavestiti gde je dete... Sud je presudu doneo samo u slučaju majke Zorice Jovanović. Srbija je uzela tu presudu i pretvorila je u šturi zakon od 20-ak članova“, rekla je Pejić.

bebe,

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

- Advertisement -

Prema rečima Ane Pejić, tih 10.000 evra se domaćem zakonodavstvu ne tretira kao kazna, već kao naknada za pretrpljen duševni bol.

Novim zakonskim rešenjima, navela je, svaka majka koja dokaže da joj je uzeto dete može da dobije do 10.000 evra, a u slučaju da ne može da dokaže može pokrenuti vanparničnu pogodbu za isti iznos.

Pejić je navela da je Vlada Srbije, pošto su se udruženja žalila na te izmene, objavila da je „uvažila savet roditelja“ ne precizirajući kojih, te da je zakon koji se sada nalazi u skupštinskoj proceduri takođe loš.

„(Skupštinski) administrativni odbor o tom zakonu nije pričao uopšte. (Predsednica Skupštine Srbije) Maja Gojković u oktobru je slagala kada je rekla da će Administrativni odbor o njemu raspravljati“, navela je Pejić,

Ona je dodala da je „lažna vest“ da će Komisija za za preispitivanje rada državnih organa po ovom slučaju vršiti istrage.

Takođe je podsetila da je Savet Evrope nedavno doneo dve odluke: da Srbija bude kažnjena zbog četvorogodišnjeg nesprovođenja preporuka Suda u Strazburu. Navela je i da će na svakoj sledećoj sednici raspravjati „dokle je Srbija došla u slučaju sa ‘bejbi aferom'“.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti