18 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

EU povukla 7 miliona maski jer nisu bezbedne

NAJČITANIJE

- Advertisement -

EU pojačava kontrole na granicama kod uvoza maski iz Kine

EU – Evropska unija povukla je sedam miliona maski jer ne zadovoljavaju bezbednosne standarde i ne štite adekvatno od koronavirusa, a koje su identifikovane unutar EU, objavljeno je nakon sednice evropskog Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača.

Prema rečima hrvatskog evroposlanika Tomislava Sokola, do poplave falsifikovanih zaštitnih maski na evropskom tržištu, koje najčešće dolaze iz Кine, došlo je zbog „pucanja” uobičajenih lanaca snabdevanja i velike potražnje za zaštitnom medicinskom opremom poslednjih meseci, zbog čega su se time počele baviti različite sumnjive kompanije, prenosi Jutarnji list.

- Advertisement -

„Bojim se i da pomislim koliko ih je još prošlo ispod radara tokom velike navale za zaštitnom opremom koja je trajala u jeku borbe protiv korone”, rekao je Sokol, prenosi Tanjug.

Na pitanje kakve su to tačno maske koje ne zadovoljavaju standarde, Sokol je odgovorio da je reč o proizvodima za koje proizvođač tvrdi da imaju zaštitni potencijal protiv čestica, ali njihov kapacitet filtriranja nije sertifikovalo odgovarajuće evropsko telo.

Vlasnik kompanije za proizvodnju medicinske opreme Meditex Robert Črnjević kaže da je najsigurniji način da se na ambalaži maske potraži CE oznaka kao bi se znalo da li odgovara standardima.

- Advertisement -

Najsigurniji način, ipak, jeste da se takvi proizvodi kontrolišu prilikom uvoza, odnosno da na granici inspekcija proveri sve oznake, ko je naručio proizvod i da li je registrovan za prodaju.

Alt="Maska"

EU je ranije odbila ulaz tri vrste maski iz Кine – OANY, Dromex, i treće koja nema nikakve oznake, a koje nisu ispunjavale propisane standarde.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti