EU potvrđuje da prvo mora da se implementira već dogovoreno

Obavezno pročitajte

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se i na današnjem sastanku saglasila sa ambasadorima zemalja članica EU u vezi toga da je pre bilo kakvih novih dogovora između Beograda i Prištine neophodno implementirati postojeće sporazume, odnosno Briselski sporazum potpisan 2013. godine i formiranje Zajednice srpskih opština.

„Ne može biti novih sporazuma o normalizaciji, kada još nije ni prvi implementiran i tu imamo potpunu saglasnost”, istakla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom nakon sastanka.

- Advertisement -

Ocenila je da je jako dobro i da je veliki uspeh što je u dogovor koji je postignut u vezi sa registarskim tablicama, ubačena i rečenica da prvo treba da se implementiraju svi dogovoreni sporazumi, a onda da se ide dalje u dogovaranje novih sporazuma.

„To je osnivanje Zajednice srpskih opština, što su i tražili Srbi sa Kosova i Metohije. Dok nema implementacije Briselskog sporazuma, odnosno formirane ZSO, ni oni ne mogu da budu u institucijama. To je osnova i Srbi traže neke potpuno prirodne i normalne stvari, ali ono što smo se danas dogovorili ide u tom pravcu, EU potvrđuje da moraju prvo da se implementiraju svi postojeći sporazumi”, kazala je.

Na pitanje kako komentariše to što Aljbin Kurti spominje da će biti postignut finalni dogovor do proleća 2023. godine, Brnabić kaže da ne vidi način da se do tog roka postigne bilo kakav sporazum jer prvo treba da se implementira prvi sporazum o normalizaciji i to je jasno naznačeno i u EU.

„Pošto nam je trebalo 10 godina da implementiramo prvi sporazum, ne znam kako će nam biti dovoljno dva ili tri meseca da dogovorimo finalni sporazum. Mislim da to nije realno, ali mi ćemo biti tu da razgovaramo, na svakom sastanku za stolom. Što se tiče Kurtija, on je pričao i neke druge stvari, pa se ispostavilo da je drugačije”, ukazala je.

Premijerka navodi da je politika Srbije mir, pre bilo kakvih političkih poena.

Kaže da joj je žao što je u nekim medijima u Srbiji koji, kako navodi, proklamuju da su nezavisni i proevropski, jutros mogao da se vidi poziv na rat i žal što je postignut bilo kakav sporazum.

„Umesto da budete zadovoljni što smo sačuvali KM tablice, mir, stabilnost, vi imate ogromni žal u nekim tajkunskim medijima što nije izbio rat i što smo uspeli da postignemo dogovor za koji kažu da smo razočarali Srbe na KiM. To je neodgovorno”, kaže premijerka, prenosi Tanjug.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu