14 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

EU demantuje da neke članice plaćaju ruski gas u rubljama

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Evropska komisija (EK) i francusko predsedništvo EU demantovali su danas da neke države članice plaćaju ruski gas u rubljama, što bi bilo zaobilaženje sankcija protiv Rusije.

„Ne znam da neka članica EU plaća u rubljama ili da je najavila da to namerava”, izjavila je poverenica za energiju Kadri Simson, nakon vanrednog sastanka ministara država članica zaduženih za energiju, prenosi Hina.

- Advertisement -

Dodala je da je ministrima objasnila da bi plaćanje u rubljama predstavljalo jasno kršenje sankcija protiv Rusije i da „to nije prihvatljivo”.

„Države ;članice ne bi trebalo da imaju nikakvih iluzija da se mogu osloniti na dobru veru Gazproma po tom pitanju”, rekla je Simson.

I francuska minisarka za ekološku tranziciju Barbara Pompili tvrdi da nijedna zemlja na plaća gas u rubljama.

- Advertisement -

„Mogu potvrditi da su sve zemlje članice rekle da sankcije moraju primenjivati i da se ugovori moraju poštovati”, rekla je Pompili.

Blumberg je ranije objavio da deo zemalja članica već plaća u rubljama.

Rusija je donela dekret prema kojem evropske kompanije koje kupuju gas od Gazproma moraju otvoriti jedan račun u evrima, a drugi u rubljama.

Rusija smatra da je plaćanje izvršeno tek nakon što se evri promene u rublje.

U EK kažu da za EU nije sporno da evropska kompanija koja kupuje gas otvori račun u Rusiji u evrima, ali otvaranje drugog računa u Gazprombanci u rubljama predstavljalo bi zaobilaženje sankcija, javila je Beta.

Konverzija evra u rublje obavlja ;se preko ruske središnje banke, koja je pod sankcijama EU i svaka transakcija s njom predstavlja zaobilaženje mera.

Uplaćena sredstva u evrima idu ruskoj središnjoj banci, koja ih onda menja u rublje, ali bez ikakvog vremenskog roka.

To znači da neka evropska kompanija koja je uplatila evre na neki način kreditira rusku središnju banku, smatra EK.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: