19.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

ESKOBAR: Srbija jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji, nadam se da će se to promeniti!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je nadu da će se Srbija pridružiti ostalim državama Zapadnog Balkana i uvesti sankcije Rusiji nakon formiranja nove Vlade.

„Skoro sve države Zapadnog Balkana su se usaglasile na način da učine da Rusija plati cenu za invaziju kroz sankcije, kroz podršku Ukrajini i njenom narodu. Nadam se da će se Srbija pridružiti toj grupi i da će se uskladiti sa sankcijama kada formira Vladu”, rekao je Eskobar u onlajn obraćanju juče na Samitu demokratije Jugoistočne Evrope koji je održan u Budvi.

- Advertisement -

Tema skupa, koji je okupio zvaničnike EU, Amerike, Velike Britanije i regiona bila je: „Rat u Evropi: Uticaj na Balkanu”.

Srbija je jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji iako se saglasila sa rezolucijama Ujedinjenih nacija i deklaracijama Evropske unije kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, a zvanični Beograd takav stav pravda „zaštitom vitalnih interesa zemlje”.

Američki izaslanik za Balkan je pozdravio to što su i EU i NATO ponovo potvrdili „politiku otvorenih vrata”.

- Advertisement -

„Mislim da je važno što je EU ponovo potvrdila svoju politiku otvorenih vrata. I ta politika se ne odnosi samo na Ukrajinu i druge države pod rizikom, već nas takođe podseća da je još šest zemalja u redu pre Ukrajine”, istakao je Eskobar, prenosi Beta.

On je ukazao da su države Zapadnog Balkana ostvarile „ogroman napredak” i „impresivne reforme” i izrazio nadu da će Evropa realizovati u praksi ono što govori danas kada su u pitanju evroaintegracije Zapadnog Balkana.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti