ESKOBAR: Srbija jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji, nadam se da će se to promeniti!

Obavezno pročitajte

Američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je nadu da će se Srbija pridružiti ostalim državama Zapadnog Balkana i uvesti sankcije Rusiji nakon formiranja nove Vlade.

„Skoro sve države Zapadnog Balkana su se usaglasile na način da učine da Rusija plati cenu za invaziju kroz sankcije, kroz podršku Ukrajini i njenom narodu. Nadam se da će se Srbija pridružiti toj grupi i da će se uskladiti sa sankcijama kada formira Vladu”, rekao je Eskobar u onlajn obraćanju juče na Samitu demokratije Jugoistočne Evrope koji je održan u Budvi.

- Advertisement -

Tema skupa, koji je okupio zvaničnike EU, Amerike, Velike Britanije i regiona bila je: „Rat u Evropi: Uticaj na Balkanu”.

Srbija je jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji iako se saglasila sa rezolucijama Ujedinjenih nacija i deklaracijama Evropske unije kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, a zvanični Beograd takav stav pravda „zaštitom vitalnih interesa zemlje”.

Američki izaslanik za Balkan je pozdravio to što su i EU i NATO ponovo potvrdili „politiku otvorenih vrata”.

„Mislim da je važno što je EU ponovo potvrdila svoju politiku otvorenih vrata. I ta politika se ne odnosi samo na Ukrajinu i druge države pod rizikom, već nas takođe podseća da je još šest zemalja u redu pre Ukrajine”, istakao je Eskobar, prenosi Beta.

On je ukazao da su države Zapadnog Balkana ostvarile „ogroman napredak” i „impresivne reforme” i izrazio nadu da će Evropa realizovati u praksi ono što govori danas kada su u pitanju evroaintegracije Zapadnog Balkana.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu