ERDOGAN U OSINJAK ZAPADA: Neću polagati račune Briselu o učešću na samitu ŠOS

Obavezno pročitajte

Ankara nema nameru da polaže račune Evropskoj uniji za učešće na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Samarkandu, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

„Evropska unija će nas zadržavati 52 godine, neće nam dozvoliti da joj se približimo, a onda će nas pitati: ‘Zašto se on sastao sa ovom zemljom, zašto se sastao sa onom?’ Razgovaraću. U trenutku dok pregovaramo mi nismo potčinjeni Evropskoj uniji“, rekao je turski predsednik televiziji Pi-Bi-Es.

- Advertisement -

Lider Turske je naveo da se sastaje sa liderima svih država sveta, između ostalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i kineskim predsednikom Si Đinpingom.

„Razgovaram sa svim zemljama, jer smo svi deo ovog sveta“, dodao je on.

Pritom, Erdogan je podsetio da mu tokom sastanaka sa evropskim liderima niko nije postavljao slična pitanja i izrazio je spremnost da sa njima razgovara na isti način kao sa članovima ŠOS-a.

Turski predsednik je izrazio želju da naredne godine Turska postane punopravna članica Šangajske organizacije za saradnju.

Samit Šangajske organizacije za saradnju je održan u Samarkandu u Uzbekistanu 15-16. septembra i na sastancima je potpisano 44 dokumenta.

ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Organizaciju čine: Rusija ,Indija, Kazahstan, Kina, Kirgizija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan i Mongolija pokrenut je postupak da se primi Belorusija, a zemlje partneri su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka i Iran.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Borel: Razaranja u Gazi uporediva sa razaranjem nemačkih gradova u Drugom svetskom ratu

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel uporedio je strašno razaranje izazvano izraelskim napadima...

Još priča na sličnu temu