ERDOGAN: Putin i ja radimo na sprečavanju prehrambene krize

0
34

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da radi sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom na prevazilaženju prehrambene krize u slabo razvijenim zemljama. Erdogan je objasnio da je tokom poslednjeg razgovora sa Putinom definisao da, pored žita, slabo razvijenim ili nerazvijenim afričkim zemljama treba poslati đubrivo.

„U onim zemljama gde je velika suša, potrebno je otkloniti problem pomoću đubriva. Nadam se da ćemo to rešiti”, izjavio je Erdogan, prenose turski mediji.

Turski lider je istakao da je za poslednjih mesec dana pet puta razgovarao sa ruskim kolegom. „U toku 20 godina, dok sam bio premijer, tako i sada za vreme predsedničkog mandata, u stalnom smo kontaktu sa svetskim liderima. Samo za poslednjih mesec dana Putin i ja smo razgovarali pet puta. Isto toliko razgovora sam imao i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Sa druge strane, imamo i telefonsku diplomatiju sa američkim predsednikom”, istakao je Erdogan, prenosi Tanjug. U Istanbulu su 22. jula potpisani sporazumi o rešavanju problema isporuka prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine i Rusije na svetsko tržište.

Dokumente su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija. Moskva, međutim, ukazuje na to da deo sporazuma o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda još ne funkcioniše.

Putin je početkom septembra ukazao na to da Zapad većinu ukrajinskog žita izvozi u svoje države, umesto u zemlje Afrike, kojima je ono neophodno.

Ostavite komentar