ERDOGAN: Iako se Rusija koleba, nastavićemo da „služimo čovečanstvu“

Obavezno pročitajte

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će Ankara nastaviti da se pridržava uslova prehrambenog sporazuma, uprkos kolebanju Rusije.

Prema rečima turskog lidera, pšenica proizvedena na teritorijama Ukrajine i Rusije treba da ide u one zemlje koje su se suočile sa glađu. Predsednik je napomenuo da je zahvaljujući zajedničkom mehanizmu stvorenom u okviru sporazuma između Turske, Ukrajine, Rusije i UN ukrajinska pšenica postala dostupna celom svetu i pomogla da se smanji prehrambena kriza.

- Advertisement -

„Iako se oko ovoga Rusija koleba zbog nedostatka istih mogućnosti za sebe, mi ćemo nastaviti da dajemo sve od sebe da služimo čovečanstvu“, rekao je Erdogan.

Kako javlja Rojters, pozivajući se na izvor iz UN, Turska i UN nastavili su inspekciju brodova u okviru prehrambenog sporazuma nakon što se Rusija povukla iz njega.

Francuski ministar poljoprivrede Mark Feno saopštio je radiju RMC da Pariz radi na alternativnim opcijama za izvoz ukrajinskog žita.

„Radimo na evropskom nivou, imao sam niz pregovora sa kolegama o ovom pitanju“, rekao je Feno.

„Ako žito ne može da se izvozi morem, može se izvoziti kopnom“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, kao alternativa morskom putu razmatraju se opcije za izvoz žitarica preko Rumunije i Poljske.

Rusija je 29. oktobra objavila da je obustavila učešća u „prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu