EPS duguje 1, 5 milijardi evra (FOTO)

Obavezno pročitajte

EPS duguje 1, 5 milijardi evra – to dugovanje predstavlja deo hitnog zajma za oporovak koji je Republika Srbije, kao zajmoprimac, uzela od Međunarodne banke za obnovu i razvoj IBRD 9, oktobra 2014. godine i stavila na raspolaganje „Elektroprivredi Srbije“. Faktički, to je ukupni dug svih javnih preduzeća u Srbiji.

Jedan od poslanika Skupštine Srbije, postavio je pitanje (dopis) Akcionarskom društvu „Elektroprivreda Srbije“ u vezi sa zaduženjem EPS AD. Uvidom u pomenuti dopis, kako Direktno rs. saznaje, po preseku stanja na dan 30. aprila ove godine, ukupno stanje duga po osnovu glavnice kredita , preračunato po srednjem kursu NBS , iznosi 167.416.985.642.34dinara.

- Advertisement -

 Odgovor EPS FOTO: Privatna arhivaOdgovor EPS FOTO: Privatna arhiva

Naime, po važećim ugovorima, poslednja rata kredita EPS AD Beograd dospeva 1. maja 2044. godine po sporazumu o dugoročnom zajmu za realizaciju projekta “ Projekat hitne sanacije od poplava – Podrška energetskom sektoru“. To dugovanje predstavlja deo hitnog zajma za oporovak koji je Republika Srbije, kao zajmoprimac, uzela od Međunarodne banke za obnovu i razvoj IBRD 9, oktobra 2014. godine i stavila na raspolaganje „Elektroprivredi Srbije“.

Faktički, to je ukupni dug svih javnih preduzeća u Srbiji.

Ostavite komentar

Najnovije objave

KLEMEN GROŠELJ: Nasilje na Kosovu baš kad se priča o širenju EU, možda je odgovoran neko spolja

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj ocenio je da nije isključeno da je neki spoljni element ili neki element koji...

Još priča na sličnu temu