14 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

EPS AFERA: Radnica otkrila velike zloupotrebe, dobijala pretnje i ostala bez posla

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nataša Prišić, specijalista korporativne bezbednosti i bivša zaposlena u Sektoru unutrašnje kontrole i bezbednosti EPS, koja je ukazivala na nezakonite i koruptivne radnje u preduzeću u kom je radila, što je bio i njen posao, trpela je ogromne pritiske, a zatim i ostala bez posla. Čak i tokom redovnih kontrola koje je obavljala u okviru svojih ovlašćenja, do nje su stizale poruke političkih moćnika da smesta obustavi kontrolu ili će je „pojesti mrak“.

Tokom rada u Unutrašnjoj kontorli i nadzoru poslovanja u Novom Sadu, kada su samo na prva dva sprata zgrade tog preduzeća otkrili 100 zaposlenih, ali i da u posebnom ormariću postoje kartice tih zaposlenih koje njihove kolege provlače umesto njih, kreće njen progon iz EPS. Pošto su Nataša i njene kolege tada na licu mesta otrkile niz propusta, a fantomskim zaposlenima koji se samo nalaze na platnom spisku, ali ne i na radnom mestu, je dojavljeno da je u toku kontrola, nastala je opšta pometnja.

- Advertisement -

Tog dana na radna mesta dolaze i oni koji ih faktički nemaju, postaje očigledno da ti zaposleni nikada na tu nisu bili, a zatim i pozivaju nekoga s polja i do Nataše Prišić dolazi jeziva poruka.

„Do mene dolazi koleginica Marijana Janković, koju u međuvremenu zove Bečić, i kaže mi drhtavim glasom, doslovce ovako: Rekao mi je, uđi odmah u kancelariju gde se nalazi Nataša Prišić i reci joj da smesta obustavi kontrolu. Prvo joj to reci lepo, a ako neće lepo, reci – poješće je mrak“, ističe Nataša. Ona i kolege dva dana kasnije dobijaju poziv od direktora svog sektora Dilberović u Balkanskoj ulici u Beogradu i tada im biva saopšteno da je Dilberovića zvao čak i Igor Bečić, narodni poslanik.

„Kolege su sagnule glavu, a ja sam pitala u čemu je problem? On govori besno, kako je pet puta zvao Igor Bečić, kako smo mi krivi jer pravimo haos. Tokom sastanka on poziva Marijanu Janković i glasno joj govori da smo nas dve sebi stavile “mete na čelo” a da sam ja persona “non grata”, te da se ona skloni od mene“, ispričala je Prišić.

- Advertisement -

Problem je bio, kaže, u tome što je upravo on, kao njihov direktor, dao nalog da to rade i na sam dan, kada su za vreme vršenja kontrole krenule reakcije, rekao da nastavimo i da ne prekidamo.

„Imam te poruke. Kada se „zakuvalo“ on se povlači, spašavaju svoje političke pulene a mene koriste kao žrtvu. Rigorozno mi naređuje da smesta obustavim kontrolu i da slučajno sutra ne nastavim. Svakako sam bila razočarana, jer svaki put kada odradimo profesionalno posao, ne bude ništa, otprilike tresla se gora,rodio se miš, što je u najmanju ruku neozbiljno“, govori Nataša koja tada insistira da se kontrola nastavi. Nataša mu je rekla da ne odustaje jer neki tamo Igor Bečić „skače i preti smrću koordinatorki Službe bezbednosti.

„Sutradan, 11. avguta 2019. godine Dilberović i svi moji pretpostavljeni, sa mnom prekidaju svaku komunikaciju. Čuli smo se još jednom, dan dva kasnije, jer je Dilberović tražio da iz zapisnika izbacim deo gde se pominje Bečić, što sam ja odbila, jer je taj čovek meni pretio smrću pri obavljanju službene dužnosti, dok pri tom nema nikakve veze sa Elektroprivredom Srbije. To što je on poslanik, za obavljanje mog posla nije imalo nikakav začaj. Posle toga se više nismo čuli. Ta agonija traje godinu i dva meseca. Ja sve vreme dolazim na posao, u kancelariju Unutrašnje kontrola 441 na četvrtom spratu zgrade Elektrovojvodine. Ne odustajem jer ja neću da budem kao oni, a pretpostavljam da čekaju priliku da mi nešto napakuju i oslobode me se“, dodaje Nataša i ističe da se tako nešto, niti slično, nije desilo nikada ni u jednom drugom gradu sem Novog Sada“, kaže ona.

Zbog situacije koja joj se desila u firmi u kojoj je provela dve decenije, i u njenom gradu, obraćala se i gradonačelniku Novog Sada i predsedniku Pokrajinske vlade, sa zahtevom da smire Bečića, koji je član Gradskog odbora SNS i pojasnila im da ne postoji interes da se taj čovek meša u poslove EPS-a. Nikakav odgovor nije dobila niti je bilo kakve reakcije, objašnjava i zašto.

Prišić, umesto disciplinskog postupanja i kažnjavanja počinilaca, kako kaže za Nova.rs, postaje nepoželjna u sistemu, trpi mobing i na kraju ostaje bez posla. Umesto da ćuti, kako je od nje zahtevano, odlučila je da javno govori o onome što je, radeći svoj posao, sa svojim kolegama razotkrila.

U Elektroprivredi Srbije, Nataša Prišič je radila od 2001. godine. U Elektrovojvodini Novi Sad, u Sektoru za projktovanje radila je deset godina, a narednih pet u Sektoru za finansije, u kontroli finansijskih tokova. Od 2016. godine prelazi u Sektor za unutrašnju kontrolu i bezbednost koji pripada EPS-u Beograda. Te poslove obavlja na teritoriji EPS-a čitave Srbije. Posle šest godina rada na tim poslovima, dobija otkaz zbog, kako kaže, toga što je odgovorno radila svoj posao i ukazala na koruptivne radnje u Elektroprivredi Srbije.

BONUS VIDEO

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: