EPISKOP NIKANOR PROKLEO LGBT POPULACIJU: „I oružje bih upotrebio da ga imam“ (VIDEO)

Obavezno pročitajte

Jedan od organizatora Europrajda Marko Mihailović prijavio je policiji episkopa Nikanora zbog pretnji smrću i podsticanja na nasilje nad LGBTI+ osobama i drugim učesnicima te manifestacije.

- Advertisement -

Mihailović je ocenio da je ponašanje episkopa Nikanora nedopustivo, posebno što dolazi od predstavnika verske organizacije čija su osnovna načela mir i čovekoljublje.

On je u prijavi policiji naveo da su LGBTI+ osobe manjina koja se suočava sa najvećim stepenom diskriminacije, govora mržnje i zločina iz mržnje, a da je Beograd Prajd koji je ove godine domaćin pan-evropske manifestacije Europrajd, dogadjaj koji za osnovni cilj ima promovisanje ljudskih prava, kao i vladavine prava i demokratije.

„Ovakvo ponašanje Veljka Bogunovića (građansko ime episkopa Nikanora) direktno poziva na nasilje, pa i na ubistvo LGBTI+ osoba i drugih ljudi koji će 17. septembra 2022. godine šetati ulicama Beograda. Očekujem da ćete uraditi svoju dužnost i adekvatno reagovati u ovom slučaju“, naveo je Mihailović.

Episkop Nikanor prokleo učesnike Prajda

Episkop banatski Nikanor prokleo je danas premijerku Anu Brnabić i sve one koji će učestvovati na Europrajdu u septembru u Beogradu.

Izjavio je da bi „upotrebio i oružje“ protiv učesnika Parade ponosa.

„Hoćemo li dozvoliti da slušamo onu koja je sve oskrnavila u našoj zemlji, neću ni ime da joj spomenem? Onu koja je dozvolila da joj brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dozvoliti? Ona je niti naše vere, niti našeg porekla, već neprijatelj i ona danas da nam propoveda da ne postoje otac i majka. Ustaćemo svi protiv toga. Ja ću prvi. I kunem. Prokleću svakoga ko ovo propoveda. I oružje bih upotrebio da ga imam“, rekao je episkop Nikanor, preneo je portal nova.rs.

Poverenica: Nedopustivo i zakonom zabranjeno

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je osudila pozivanje na fizičko nasilje, diskriminaciju i mržnju u govoru episkopa banatskog Nikanora.

„Izražavanje mišljenja i ideja kojima se poziva na mržnju i nasilje prema pripadnicima LGBTI zajednice i vređa dostojanstvo bilo koga na osnovu porekla ili nacionalne pripadnosti, nedopustivo je i zakonom zabranjeno“, rekla je Janković.

Ona je navela da je „teško shvatljivo da, bez obzira na dogme i kanonska pravila, ovakve opasne reči izgovara čovek čiji je poziv, između ostalog, širenje tolerancije i razumevanja“.

„Poštujući autonomiju Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica i verska osećanja građana i građanki Srbije, govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja i da ne prelaze u pitanja tekovina demokratskih društava, među kojima je jedno od najvažnijih poštovanje ljudskih prava i sloboda“, poručila je Janković.

Prema njenim rečima, „posebno treba imati u vidu činjenicu da je govor izneo visoki crkveni velikodostojnik, čija reč ima posebnu težinu i utiče na formiranje javnog mnjenja, zbog čega je obaveza uzdržavanja od govora mržnje još naglašenija“.

„Poštovanjem tuđih različitosti, pokazujemo i koliko poštujemo sami sebe i ono za šta se borimo i zalažemo“, istakla je Janković.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu