EPISKOP JOANIKIJE UPOZORAVA: Zakon u skladu sa zlom voljom i pohlepom pojedinaca iz vlasti

Obavezno pročitajte

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije smatra da usvojeni zakon nije u skladu ni sa čim, osim sa „zlom voljom i sa pohlepom pojedinaca iz vlasti“.

Nastavljene su protestne šetnje građana Crne Gore zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, prenose Vijesti.

- Advertisement -

Do sada najveći broj građana u Bijelom Polju u litiji je predvodio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. U litiji je učestvovalo više od sedam hiljada građana koji su u mirnoj povorci prošetali do crkve Svetog Nikole, uz prisustvo policije.

Vladika je poručio da pravoslavni vernici trpe veliku nepravdu, izglasavanjem Zakona o slobodi veroispovesti koji, kako smatra, nije u skladu ni sa čim, osim sa „zlom voljom i sa pohlepom pojedinaca iz vlasti.“PROČITAJTE I:

„A donošenje takvog nakaznog zakona je poniženje i Crne Gore i celog njenog poretka, a naročito je zlokobno to što unosi podele među braćom“, kazao je vladika Joanikije.

On je pozvao vlasti i državu da ukinu zakon koji je, kako ocenjuje, diskriminatorski samo u odnosu na Srpsku pravoslavnu crkvu koja je najbrojnija u Crnoj Gori, što će, kako je kazao, ako tako nastave, biti zlo i po narod i po državu.

„Ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom Crne Gore, ali ni sa međunarodno utvrđenim standardima. I ako misle u Evropu, dužni su da obezbede svakom slobodu vere, i najmanjoj zajednici, a posebno najbrojnijoj verskoj zajednici crkvi pravoslavnoj svetoj u Crnoj Gori, kojoj pripada preko 70 odsto građana Crne Gore“, kazao je vladika Joanikije.

On je podsetio da vernici SPC ne traže ništa više osim istih prava koja su data Katoličkoj crkvi i Islamskoj zajednici u Crnoj Gori. Poručio je da, ako bude incidenata, samo mogu da ih izazovu drugi, a ne vernici SPC.

„I zato treba da snose odgovornost naše vlasti koje su ovo zlo proizvele, a mi se molimo i za njih, neka i njih bog urazumi i vrati na pravi put bratske sloge i ljubavi da brinu o svom narodu i budućnosti ove države“, poručio je vladika Joanikije.

SourceVijesti

Ostavite komentar

Najnovije objave

PJONGJANG: Svako mešanje u naše operacije sa izviđačkim satelitima je objava rata

PJONGJANG – Severna Koreja je danas saopštila da će svako mešanje u svoje operacije sa izviđačkim satelitima smatrati objavom rata...

Još priča na sličnu temu