EPIDEMIOLOG KRIZNOG ŠTABA: Svaki 5 Srbin mora da se vakciniše u ovoj godini!

Obavezno pročitajte

Vakcinu da primi minimum 20 posto stanovništva

Epidemiolog Srđa Janković izjavio je da je cilj od 20 odsto vakcinisanih u Srbiji, odnosno svaki peti građanin, minimum u ovoj godini, ali da se na tome neće stati.

„Sigurno nećemo stati na 20 posto. Ako je neko tako shvatio, shvatio je pogrešno. Suština je da je to minimum minimuma koji se mora ispuniti ove godine. Mi se nadamo da ćemo učiniti i više“, naveo je Epidemiolog.

- Advertisement -

Epidemiolog je za RTS rekao da je svaka vakcina koja je prošla provere i koja je registrovana, bezbedna i može da se koristi.

On je dodao da je, kada je reč o vakcinaciji, imunitet od preko 80 odsto cilj ali da treba ići korak po korak.

Podsetio je da je minimalni razmak između dve doze vakcine dve do tri nedelje kako bi imuni sistem dva puta „snimio“ tu informaciju, a zaštita od virusa potom bi trebalo da traje dve godine.

Vakcinu primilo više od 7.000 ljudi

Do sada je vakcinu protiv virusa korona primilo više od 3.000 korisnika u staračkim domovima i oko 4.000 zdravstvenih radnika, izjavio je  ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i dodao da je plan da se do kraja nedelje vakciniše još oko 3.000 ljudi.

On je novinarima u Beogradu rekao i da je napravljen raspored i plan imunizacije i da je već 95 odsto vakcina na lokacijama gde će biti aplikovane.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, ministar zdravlja je naveo da se smanjuje broj pregleda i prijema u bolnice, ali i ukazao da to ipak nije prava slika jer su ljudi manje odlazili kod lekara tokom praznika.

epidemiolog

Realnu situaciju imaćemo posle praznika“, rekao je Lončar.

On je dodao da je cilj da što pre iz kovid sistema izađu i da se vrate redovnom sistemu rada — Institut za ortopediju Banjica, Institut za reumatologiju, Medicina rada, neki od kliničko-bolničkih centara kako bi se uključili u dežurstva i rasteretili Urgentni centar i VMA.

Lončar je istakao da je najvažnije da se što više građana vakciniše, da privreda krene normalno da radi, preneo je Tanjug.

„Po svim procenama, imunitet od dve doze vakcina traje oko šest meseci, što znači da već sada moramo da se pripremimo za jesen i da od septembra ili oktobra krene vakcinacija zdravstvenih radnika, prosvetnih radnika, državnih službenika koji su u kontaktu sa građanima, ugroženih kategorija stanovništva“, naveo je Lončar.

Sourcesputnik

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu