EPARHIJA SPC: Evo saveta za vremena koja su pred nama

Obavezno pročitajte

Eparhijski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, pozvao je vernike da u nedeljama pred Vaskrs svoje domove pretvore u hramove Božije i da pojačaju molitve, i dodao da će sveštenici u dogovoru sa organima javnog reda služiti u crkvama bez prisustva većine naroda.

Iz Eparhijskog saveta navode da se nedeljama koje prethode Vaskrsu ove godine poklapa i „neviđeno iskušenje preteće pandemije virusa korona, koje je zahvatilo ceo svet, pa i našu Crnu Goru“.

- Advertisement -
Sveto pričešće u Nikšiću

„Ono što Crkva, kroz dvehiljadegodišnju istoriju, kroz sva stradanja i patnje, lične i kolektivne nije zaboravila, a što i danas, pri ovom svečovečanskom stradanju svedoči jesu reči istine Hristove: „Ja sam hleb živi koji siđe s neba, i hleb koji ću ja dati telo je moje, koje ću ja dati za život sveta… Koji jede moje telo i pije moju krv ima život večni, i ja ću ga vaskrsnuti u poslednji dan”. Zato vas i mi sve, očinski pozivamo, da, pored te nepokolebive vere u Hrista kao Hleb večnog života, ovogodišnje čekanje vaskršnjih praznika, pored utvrđenog molitvenog i velikoposnog pravila, brinući o zdravlju duše, provedemo i u disciplini koju nalažu kompetentne zdravstvene službe za zdravlje tela“, navode iz Eparhijskog saveta.

Kako dodaju, nedelje do Vaskrsa „provedimo u ljubavi prema Bogu i prema bližnjima, većinom u svojim domovima, pred svojim porodičnim ikonama, sa zažegnutim tamjanom i kandilom, i sa molitvenikom i Svetim Pismom u rukama. Pretvorimo svoj dom u hram Božiji, a svoje srce i dušu u obitalište Duha Svetoga, kroz oslobođenje od bogomržnje i bratomržnje, zavisti, zlobe i svake nečistote duhovne i telesne“, dodaju iz Eparhijskog saveta.

 Litija u Podgrici

Sveštenici će, kako se navodi, naći načina, u dogovoru sa organima javnoga reda, da opštenarodne molitve služe u hramovima, privremeno bez prisustva većine naroda.

Takođe, pozivaju vernike da u vezi sa pričešćem, ali i drugim duhovnim uputstvima, budu u kontaktu sa parohijskim sveštenikom.

Narod brani krstionicu

„Beliki broj crkvenih službi moći ćete ovih dana pratiti kako putem interneta, tako i putem programa Radija Svetigore i Mileševe, naših eparhijskih sajtova, Televizije Hram, kao i preko medija drugih pomesnih Pravoslavnih crkava“, saopštava Eparhijski savet i poziva vernike da „pojačamo svoje molitve, pokažemo hrabrost, smirenje, ljubav  i strpljenje koji su nas krasili u danima održavanja svenarodnih litija, i koji su bili prva i najvažnija odlika naših svetih i blagočestivih predaka, od kojih smo i nasledili ovu veru u besmrtnost i večno ljudsko dostojanstvo“.

„Upravo je post onaj koji nas uči samožrtvenoj ljubavi, koja je lek od svakog virusa, pa i od ovog dopuštenog od Boga ne bi li se ljudi pokajali i izlečili od opake samoživosti i vere u smrt i ništavilo“, saopštava Eparhijski savet Crne Gore i dodaje da će „svaki naš trud, sproveden sa blagoslovom i poslušnošću, pogotovo naše bogoljublje i bratoljublje, koje naši lekari i medicinski radnici ovih dana, kao i vazda, nesebično pokazuju, Gospod stostruko umnožiti u danima koji su pred nama, a Bog će dati, da sve bude dobro, i da se, po ko zna koji put, Život pokaže jačim od smrti“.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Telekom „izrazito nelikvidan“: Ogromni dugovi za struju, milioni za kamate i rasprodaja strateške imovine

Konsultant Bogdan Petrović i profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dejan Šoškić istakli su u emisiji N1 direktno da...

Još priča na sličnu temu