ENTONI BLINKEN: Videli smo izveštaje o napadima dronovima na Kremlj, ali ne možemo da ih potvrdimo

Obavezno pročitajte

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su u Vašingtonu videli informacije o pokušaju napada dronovima na Kremlj ali da ne mogu da potvrde njihovu verodostojnost. Bela kuća je saopštila da ne podstiče Kijev da izvodi napade na teritoriji Rusije.

„Video sam izveštaje ali ne mogu ni na koji način da ih potvrdim“, rekao je Blinken na događaju posvećenom slobodi štampe.

- Advertisement -

On je dodao da informacije iz Kremlja nisu uverljive.

„Ja bih od svega što stiže iz Kremlja odbacio polovinu. Bez činjenica ne možemo da komentarišemo i spekulišemo“, rekao je Blinken.

U intervjuu za „Vašington post“ Blinken je rekao i da u SAD ostavlja Ukrajini da sama odlučuje kako će sebe i svoju teritoriju da brani.

„Ostavljamo Ukrajini da sama odlučuje kako će sebe da brani i kako će pokušati da povrati svoju teritoriju“, rekao je Blinken.

I u Pentagonu su saopštili da su informisani o ovom događaju ali da ne mogu da daju nikakav komentar.

UN pozivaju sve strane na uzdržanost

Ujedinjene nacije ne mogu da potvrde izjave iz Moskve i Kijeva u vezi sa pokušajem napada dronovima na Kremlj, ali pozivaju strane da se uzdrže od bilo koje retorike i aktivnosti koji mogu da vode ka eskalaciji konflikta, rekao je zamenik zvaničnog predstavnika generalnog sekretara UN Farhan Hak.

„Upoznati smo sa saopštenjima i izjavama ruskih i ukrajinskih vlasti tim povodom. UN ne mogu da potvrde ta saopštenja. Odlučno ponavljamo poziv svim stranama da se uzdrže od svake retorike i aktivnosti koji mogu da vode ka daljoj eskalaciji konflikta“, rekao je Hak.

Vatikan: Svaka vojna aktivnost nas udaljava od mira

Pokušaj napada dronovima na Kremlj udaljavaju perspektive rešavanja ukrajinskog konflikta mirnim putem, izjavio je sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin.

„Sve vojne aktivnosti koje su usmerene na jačanje neprijateljstva apsolutno nas ne približavaju miru“, rekao je Parolin.

Podsetimo, režim u Kijevu je tokom prošle noći pokušao bespilotnim letelicama da izvede napad na rezidenciju predsednika u Kremlju.

Kako je saopštila pres-služba ruskog predsednika, dve bespilotne letelice su se kretale ka Kremlju.

„U ovom terorističkom napadu, predsednik Ruske Federacije nije povređen. Njegov raspored nije promenjen, nastavlja da radi, kao i obično“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopštio portparol ruskog predsednika, Vladimir Putin se nije nalazio u Kremlju.

Kako je istakao: „Rusija ima pravo da odgovori na pokušaj napada na Kremlj“.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

IRENA VUJOVIĆ POSLALA PORUKU: Ološ hoće da vlada sa ološem!

Član predsedništva Srpske napredne stranke i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pružila je podršku predsedniku Aleksandru Vučiću, koji...

Još priča na sličnu temu