ENTONI BLINKEN: Odluka prištinskih vlasti dovela do nepotrebnog podizanja tenzija

Obavezno pročitajte

SAD su sinoć osudile „neprihvatljivo nasilje“ na Kosovu nad snagama Kfora, policijom i novinarima i pozvale „sve strane da preduzmu hitne mere ka deeskalaciji tenzija“.

„Odluka Vlade Kosova da silom obezbedi pristup opštinskim zgradama dovela je do snažnog i nepotrebnog podizanja tenzija“, navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta, koje je potpisao državni sekretar Blinken.

- Advertisement -

Dodaje se da kosovski premijer Aljbin Kurti i njegova vlada treba da osiguraju da izabrani gradonačelnici ispune svoje prelazne obaveze sa alternativnih lokacija izvan zgrada opština i povuku policijske snage oko tih zgrada.

Takođe se navodi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije treba da spuste nivo pripravnosti srpskih oružanih snaga i pozovu kosovske Srbe da prestanu da izazivaju Kfor i uzdrže se od daljeg nasilja.

„I Kosovo i Srbija treba odmah da se obavežu za ponovno učestvovanje u dijalogu za normalizaciju odnosa pod okriljem EU“, navodi se u saopštenju.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

USPEŠNO POLOŽILA: Selfi Staša se hvali papirom sa kursa iz Kine

Staša Stojanović, master inženjerka investicionog menadžmenta osim master diplome, ima  i diplomu akademije mladih lidera SNS-a. Sada se nahvalila...

Još priča na sličnu temu