16.7 C
Belgrade
ponedeljak, 23 maja, 2022

EMANUEL MAKRON: Mnogi su glasali za mene da bi blokirali ideje ekstremne desnice

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Francuske Emanuel Makron nakon pobede u drugom krugu predsedničkih izbora, izjavio je da zna šta duguje biračima koji su za njega glasali, obećavajući „metode obnove“ u novom petogodišnjem mandatu, prenela je francuska onlajn televizija BFMTV.

– Posle pet godina transformacije, srećnih i teških trenutaka, izuzetnih kriza takođe, danas je većina vas odlučila da mi ponovo ukaže poverenje u narednih pet godina. Znam šta vam dugujem – izjavio je Makron u govoru na Marsovim poljima kod Ajfelove kule u Parizu.

- Advertisement -

Makron, koji je osvojio drugi uzastopni mandat, kako mu dozvoljava Ustav, obećao je „metode obnove“ i dodao da njegovi prvi koraci neće biti isti kao pre pet godina.

Predsednik Francuske se obratio i glasačima koji nisu glasali za njega već protiv liderke ekstremne desnice Marin Le Pen, koja je kao pre pet godina takođe poražena u drugom krugu predsedničkih izbora.

– Znam da su mnogi danas glasali za mene, ne da bi podržali moje ideje već da bi blokirali ideje ekstremne desnice. Želim da im zahvalim. Ovo glasanje me obavezuje za godine koje dolaze – rekao je Makron.

- Advertisement -

Prema rezultatima izlaznih anketa, centrista Makron osvojio je između 57,6 i 58,2 odsto glasova, a Le Penova između 41,8 i 42,4 odsto glasova.

Zvanični rezultati biće saopšteni u sredu. Ceremonija inauguracije novog predsednika trebalo bi da bude najkasnije do 13. maja. Predsednik Ustavnog saveta će na dan ceremonije svečano pročitati rezultate izbora i pozvati na inauguraciju novog izabranog predsednika.

Centrista Makron je 2017. godine prvi put izabran za predsednika i tada je sa 39 godina postao najmlađi šef države koji je uzdrmao tradicionalne stranke, levicu i desnicu, koje su se smenjivale na vlasti.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti