EKSKLUZIVNO: Rio Tinto sa Mercedesom pokreće proizvodnju u Srbiji, posao vredan 2,7 milijardi evra

Obavezno pročitajte

Prema saznanjima portala Nova.rs, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je početkom decembra sastanak u Briselu sa predstavnicima Mercedesa, kompanije Rio Tinto i Evropske banke za obnovu i razvoj, a povod je bio velika investicija koja, kako se navodi, bi trebalo da stigne u Srbiju. Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao naš portal, ovaj posao, koji će sklopiti Vlada Srbije, vredan je oko 2,7 milijardi evra.

Prema rečima izvora portala Nova.rs, na sastanku u decembru je dogovoreno da ugovor bude potpisan krajem februara, te da će javnost sve informacije o investiciji dobiti u martu. Kako se navodi, Srbija bi trebalo da dobije fabriku električnih automobila, a ova investicija bi trebalo da bude jedna od tzv. „šargarepi“ za Srbiju ukoliko prihvati francusko-nemački predlog za Kosovo i uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

- Advertisement -

Ovim povodom naš portal se 14. februara obratio kompaniji Rio Tinto, ali oni nisu želeli da odgovore na naša pitanja.

Foto: Printscreen

Potvrdu informacije o velikoj investiciji koja stiže u Srbiju pokušali smo da dobijemo u više mesta u Vladi Srbije, ali niko nije želeo da se izjasni o tome. Iz toga se moglo zaključiti da se čeka da lično Aleksandar Vučić javnosti saopšti ovu vest.

Ova saznanja za Nova.rs potvrdila su dva izvora sa značajnim kontaktima u briselskoj administarciji, a delimično ih potvrđuje i tekst Demostata.

Da je zaista održan sastanak u Briselu Vučić je potvrdio tokom poslednjem zasedanja u Skupštini na kom je prisustvovao. Doduše, tom prilikom, on nije do kraja ispričao o čemu je razgovarao i ko su sve bili njegovi sagovornici, već se samo osvrnuo na informacije da je razgovarao o iskopavanju litijuma.

“Neki su govorili da sam bio na tajnom sastanku u Briselu. Evo, da vas obavestim kako izgleda taj tajni sastanak. Sa mnom bilo dvoje ministara i dvojica savetnika i mi išli da razgovaramo sa potpredsednikom Evropske komisije o metalima, mineralima – od zlata do kalcita. Ja hteo da pričamo o litijumu, ali oni ne mogu sa mnom da pričaju zbog naše neozbiljnosti o litijumu. To je ta velika tajna i to je taj strašni zločin koji sam počinio”, rekao je Vučić.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

IGRA JE GOTOVA! BORELJ I ESKOBAR DEMANTOVALI VUČIĆA: Sporazum o Kosovu je OBAVEZUJUĆI i BEZ njegovog POTPISA!

Nije prošlo ni 24 sata od sastanka u Ohridu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao je da ubedi javnost...

Još priča na sličnu temu