14.5 C
Belgrade
četvrtak, 1 oktobra, 2020

EKSKLUZIVNO: Ceo tekst sporazuma potpisanog u Beloj kući 4. septembra

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Sporazum iz Bele Kuće

Ceo tekst sporazuma koji je u Beloj kući potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

EKONOMSKA NORMALIZACIJA

- Advertisement -

Srbija (Beograd) i Kosovo (Priština) saglasni su da nastave ekonomsku normalizaciju, sporazumevajući se o sledećem:

 • Obe strane će implementirati Sporazum o auto-putu Beograd-Priština, koji je prethodno potpisan 14. februara 2020. godine.
 • Obe strane će implementirati Sporazum o pruzi Beograd-Priština, koji je prethodno potpisan 14. februara 2020. godine.
  • Uz to, obe strane će se posvetiti zajedničkoj studiji izvodljivosti povodom opcija za povezivanje železničke infrastrukture Beograd-Priština sa nekom od pomorskih luka na Jadranu.
 • Kosovo (Priština) i Srbija (Beograd) radiće sa Korporacijom za finansiranje međunarodnog razvoja SAD i EXIM-om na memorandumima o razumevanju, radi operacionalizacije sledećeg:
  • Auto-puta mira
  • Železničke veze između Prištine i Merdara
  • Železničke veze između Niša i Prištine
  • Pružanja finansijskih sredstava za pozajmice potrebne malim i srednjim preduzećima
  • Dodatnih bilateralnih projekata
  • Međunarodnog prisustva Korporacije za finansiranje međunarodnog razvoja SAD u Beogradu – Srbija.
 • Obe strane će otvoriti i operacionalizovati objekat na tački zajedničkog prelaska – Merdare.
 • Obe strane će se pridružiti „mini-Šengen zoni“ koju su najavile Srbija, Albanija i Severna Makedonija u oktobru 2019. godine i u potpunosti će iskoristiti njene pogodnosti.
 • Obe strane će uzajamno priznavati diplome i profesionalne sertifikate.
 • Obe strane će prihvatiti da rade sa sa Ministarstvom energetike Sjedinjenih Američkih Država i drugim odgovarajućim američkim državnim entitetima povodom studije izvodljivosti za podelu jezera Gazivode/Ujmani, kao pouzdanog izvora vode i energije.
 • Obe strane će diverzifikovati svoje energetsko snabdevanje.
 • Obe strane će u svojim komunikacionim mrežama zabraniti upotrebu 5G opreme koja potiče od nepouzdanih snabdevača. Tamo gde takva oprema već postoji, obe strane će se blagovremeno posvetiti njenom uklanjanju i drugim posredničkim naporima.
 • Obe strane će pojačati proveru avionskih putnika, međusobnu razmenu informacija, i to u okviru šire američke saradnje na Balkanu, a posvetiće se i unapređenju tehnologija za borbu protiv nezakonitih aktivnosti tako što će implementirati i operacionalizovati informacione sisteme i sisteme provere američkog porekla, uključujući PISCES, APIS, ATS-G i SRTP.
 • Obe strane se obavezuju da štite i unaprede slobodu veroispovesti, uključujući i obnovljenu međuversku komunikaciju, zaštitu verskih lokaliteta i implementaciju sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, kao i kontinuiranu restituciju jevrejske imovine iz vremena Holokausta, koja je bez naslednika i bez vlasnika.
 • Obe strane se obavezuju da ubrzaju napore za lociranje i identifikaciju ostataka nestalih lica. Obe strane se posevećuju identifikaciji i implementaciji dugoročnih, trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica. Obe strane se obavezuju da odrede lice za kontakt koje će rukovoditi ovim naporima unutar njihovih relevantnih ministarstava, koje će koordinisati između Beograda i Prištine i koje će pružati godišnje ažuriranje broja rešenih i tekućih slučajeva.
 • Obe strane će raditi sa 69 zemalja koje kriminalizuju homoseksualnost kako bi ih podstakle na dekriminalizaciju.
 • Obe strane se obavezuju da kompletan pokret Hezbolah označe kao terorističku organizaciju i da u potpunosti implementiraju mere za onemogućavanje delovanja i finansijskih aktivnosti Hezbolaha u svojim jurisdikcijama.
 • Kosovo (Priština) se slaže da implementira jednogodišnji moratorijum na postizanje novih članstava u međunarodnim organizacijama. Srbija (Beograd) se slaže da stavi jednogodišnji moratorijum na kampanju za povlačenje priznanja i da se uzdrži od formalnog ili neformalnog zahtevanja da bilo koja država ili međunarodna organizacija ne prizna Kosovo (Prištinu) kao nezavisnu državu. Oba sporazuma o odustajanju stupaju na snagu odmah.
 • Srbija (Beograd) pristaje da otvori komercijalnu kancelariju i državne kancelarije u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine, kao i da premesti svoju ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2020. godine.
sporazum,
EKSKLUZIVNO: Ceo tekst sporazuma potpisanog u Beloj kući 4. septembra 1

Napomena: Reč je o nezvaničnom prevodu teksta sa engleskog jezika

Prevod Vojislav Gavrilović/Novi Standard 

- Advertisement -

Kako Kesić ocenjuje, sve što se dešavalo tokom ova dva dana, pa i sam sporazum, ide u prilog predsedničkoj kampanji Donalda Trampa koji dobija još jedan poen na polju spoljne politike.

„Posle sporazuma sa Izraelom i Emiratima ovaj sporazum dodatno šalje poruku o njemu kao državniku, koji uspešno predvodi spoljnu politiku i možda zatvara neka teška pitanja na Balkanu,“ ističe Kesić.

Kesić smatra da je Srbija dobila ovim sporazumom ali da je najupečatljivija od svega činjenica da je Tramp obećao da će posetiti Beograd.

- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

(VIDEO) PALA KRV NA BALKANU: Sukob migranata, dvoje mrtvih, 10 povređenih!

Migranti se sukobiliDve osobe su ubijene, deset je teško povređeno, a osam lakše u sukobu veće grupe migranata...

DANAS U SRBIJI POČINJE VAKCINACIJA: Ovo su svi detalji!

Vakcinacija u SrbijiU domovima zdravlja u Srbiji danas počinje vakcinacija građana protiv sezonskog gripa.

Eksplodirao bojler na Čukarici, među 7 povređenih i dete

Bojler izazvao eksplozijuU stanu u zgradi na Belim vodama na Čukarici jutros oko šest sati eksplodirao je bojler,...

ČUJTE, BRAĆO SRBI: Vlast koja trguje Kosovom ne sme da oda poštovanje ČIČA DRAŽI!

Vlast i prekajanje istorijeUmesto da otvaranje memorijalnog centra u Pranjanima stavi u funkciju jačanja srpskih nacionalnih interesa, režim...

DULE SAVIĆ PO SISTEMU: Zaglupljuju starletama i rijalitijama, uskoro povratak Srba na Kosovo i Metohiju!

Dule Savić o trenutnoj situaciji u zemlji„Ako je neko pokazao nešto dobro – onda je to opozicija u...