22 C
Belgrade
sreda, 17 avgusta, 2022

EKSKLUZIVA: Evo kako Vučić pomaže Belivuku, čiste se dokazi, hoće da ga oslobodi!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Dvadesetak pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka od 4. februara nalazi se iza rešetaka. Pritvor im je, sredinom marta, produžen za još mesec dana zbog sumnje da su izvršili seriju otmica i ubistava, kao i druga najteža krivična dela. Aleksandar Vučić i njegovi najbliži saradnici preko režimskih medija optužuju Belivuka za stravične zločine, ali istraga tapka u mestu. Nema dokaza i svedoka, koji bi potvrdili navode iz unapred pripremljene optužnice. Magazin Tabloid ekskluzivno objavljuje detalje iz istrage koju vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal. Kako sada stoje stvari, ako ne bude značajnih pomaka u istrazi, predmet KTI 4-21 pretvoriće se u potpuni fijasko. Porodice žrtava neće dočekati pravdu, Belivuk i njegovi ortaci biće oslobođeni, a vlast će nastaviti da sarađuje s tim i ostalim kriminalnim klanovima.

Piše: Milica Grabež

Protiv grupe Veljka Belivuka vode se dve istrage. Javno, za potrebe političkog marketinga, istragu vode najviši predstavnici vlasti. Aleksandar Vučić je na televiziji pokazao fotografije raskomadanih tela, koje su nađene, navodno, u telefonima oduzetim uhapšenim pripadnicima ekipe Velje Nevolje. Ministar policije Aleksandar Vulin tvrdi da je „ta banda izvršila najstravičnije zločine”. Premijerka Ana Brnabić ističe da se „svakog dana otkrivaju novi jezivi dokazi”. Dalje od televizijskih kamera, Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi istragu čiji rezultati, zasad, ne potvrđuju navode političara.

- Advertisement -

U spisima predmeta KTI 4-21, koje ekskluzivno objavljuje Magazin Tabloid, nema dokaza, priznanja osumnjičenih ili izjava svedoka koje bi nesumnjivo potvrdile odgovornost Belivukove grupe za izvršene zločine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 5. februara podnelo krivičnu prijavu protiv Veljka Belivuka zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo Udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 Krivičnog zakonika. U Izveštaju, od 1. marta 2021. godine, MUP je Tužilaštvu za organizovani kriminal prosledio dopunu krivičn prijave KU 48/21 protiv Belivuka i Marka Miljkovića, koji su oformili organizovanu kriminalnu grupu, čiji su članovi Vlade Georgijev, Miloš Budimir, Marko Budimir, Aleksandar Vučeljić, Vlade Draganić, Nemanja Lakićević, Milovan Tadić, Nikola Spasojević, Dejan Tešić, Filip Ivanovski, Nebojša Janković, Željko Kodžić, Slađana Sekulić, Boris Karapandžić, Nikola Stefanović, Srđan Lalić, Nemanja Đurić, Vladimir Grek, Vuk Vučinić i Marko Andrić.

U Izveštaju se navodi: „Postoji osnovana sumnja da su dana 09.12.2020. godine, Veljko Belivuk sa pripadnicima njegove OKG izvršili krivično delo Teško ubistvo iz člana 114. KZ, na taj način što su navedenog dana, u beogradskom naselju Ritopek, lišili života Milana Ljepoju, zvanog Mance. Pored osumnjičenog Belivuka, u izvršenju krivičnog dela su učestvovali članovi OKG Marko Miljković, Nebojša Janković, Vlade Draganić, Dejan Tešić i Srđan Lalić. Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Belivuk organizovao i pripremio likvidaciju Milana Ljepoje na taj način što je zajedno sa pomenutim licima, dana 08.12.2020. godine u večernjim časovima boravio u kući u Ritopeku, na adresi Livadice broj 3, opština Grocka, gde su izvršili pripremne radnje za ubistvo imenovanog.

- Advertisement -

Nakon navedenog dana 09.12.2020. godine u jutarnjim časovima u neposrednoj blizini parkinga saobraćajnog preduzeća Lasta AD, Ljepoja je ostvario susret sa Dejanom Tešićem, nakon čega su se PMV marke VW Passat, registarskih oznaka BG 1090 AR, kojim je upravljao Dejan Tešić odvezli do kuće u Ritopek. Po dolasku u navedenu kuću, Ljepoja je od strane Belivuka, Miljkovića, Tešića, Jankovića, Draganića i Lalića lišen života.

Učešće osumnjičenih u ubistvu Ljepoje se dokazuje primenom posebne dokazne radnje Tajno praćenje i snimanje prema Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, po kom osnovu je dana 08.12.2020. i 09.12.2020. godine evidentiran ulazak više putničkih motornih vozila u dvorište kuće u Ritopeku, koji su u prethodnom periodu, kao i navedene večeri, koristili Veljko Belivuk i članovi njegove OKG.”

U Izveštaju su detaljno opisana dešavanja pred kućom u Ritopeku, zabeležena kamerama operativaca Službe za borbu protiv organizovanog kriminala. Ti snimci su emitovani i na Televiziji Pink. Uvidom u snimke bezbednosnih kamera raznih privatnih preduzeća otkriveno je da se Ljepoja u 8,51 sati sreo sa Tešićem, koji ga je svojim Passatom dovezao u Ritopek.

„Na baznoj stanici gde se nalazi kuća u Ritopeku registrovani su mobilni telefoni čiji su korisnici članovi OKG Veljka Belivuka, što dodatno ukazuje da su pomenuti navedenih dana boravili u navedenoj kući prilikom pripreme, kao i izvršenja krivičnog dela. S tim u vezi, registrovan je telefonski broj 882350853542680, čiji je korisnik Belivuk, telefonski broj 882350853542708 čiji je korisnik Marko Miljković i telefonski broj 882350853000452 čiji je korisnik Srđan Lalić. Takođe, registrovan je i telefonski broj 3197029168631 čiji je korisnik bio Milan Ljepoja zvani Mance. (…) Osim navedenog, ukazujemo da je veštačenjem dokazano prisustvo DNK tragova u kući u Ritopeku Milana Ljepoje, kao i Veljka Belivuka i Srđana Lalića”, zaključuje se u Izveštaju MUP-a, u kome se ističe da „izvršenje ubistva Ljepoje od strane osumnjičenih proizilazi iz niza presretnutih razgovora Marka Andrića, zvanog Kuzma”.

Priložen je transkript prisluškivanog razgovora Marka Andrića, njegove „emotivne veze” Marije Stojiljković, zvane Maka, i Dušana Mančića, zvanog Cviki, koji je snimljen 18. novembra 2020. godine, od 19,51 do 20,05 časova.

MARIJA STOJILJKOVIĆ: S Veljom da pričaš?

MARKO ANDRIĆ: Da.

MARIJA STOJILJKOVIĆ: Šta?

MARKO ANDRIĆ: Raspituju se za mene.

MARIJA STOJILJKOVIĆ: Ko?

MARKO ANDRIĆ: Odavde, ovi Pink Panteri, samo sam to morao da ti… Ovo nikom ne smeš da pričaš. Mora se iznajmi stan.

MARIJA STOJILJKOVIĆ: Da vidim.

MARKO ANDRIĆ: Slušaj.

MARIJA STOJILJKOVIĆ: Pročitaj mi.

MARKO ANDRIĆ: Jesi živ brate, slao sam ti znakove ali nikako da vidiš. Ja kažem – jesam, jesam, baguje mi telefon već dva dana… (Belivuk mu odgovara) Nije ništa alarmantno previše ali moram da ti prenesem da budeš upoznat samo ne smeš da širiš dalje. Ona sisa, Mance iz Niša, jel ga viđaš? Kao glavni Pink Panter. Ja kažem – aha, ne viđam ga. I ja kažem – neću da širim, bez brige, brate, samo reci, tu sam! Dobro, pošto se raspituje za tebe. Došao je na genijalnu ideju da će on da bude glavni u Niš i okuplja neke momke pičketine i jedna od tih pičaka mi se prenela da se raspituje za tebe. Da vi držite dole Niš, ali da ste sve najgore i da će on sve da vas se reši i onda on preuzima grad. Ne mogu da ustanovim da li je to povezano samo sa Nišem ili i sa Crnogorcima, ali mnogo jede govna. Pa da vidimo šta ćemo sa njime, gde da ga oderemo, pa neka skuplja koga hoće ali na onom svetu! I ja mu kažem – brate, vidi ovako, ja ne znam ni kako on izgleda, a povezan je verovatno sa Crnogorcima, nema sa čime drugim. (…) Pripazi se i ti malo dok ne vidim kako da ga oderem! Smrad, debil koji je u četrdeset godina istripovao da bude krimos! Ja mu napišem – Pa on je sa ovim Pink Panterima iz Niša, oni ovde sve drže bukvalno. Hvala ti na informaciju, pripaziću se svakako, ali da znaš da zadnjih godina živi na Dedinju u Beogradu sa ženom, a ovde u Nišu ima jaku ekipu, naravno u finansijskom smislu, ovako je ko bačeni kurac. On mi napiše – Dolazi, pa da šaljemo nekoga, da ne razmišljamo. Čim on to tako najavljuje, govori o njegovoj ozbiljnosti, ali sam morao da ti javim, da bar obratiš pažnju. Ja sam napisao – Znam, brate moj, siguran sam da nas Bog sprema za one trenutke i da ćemo pobediti, ajde videću da se već sad raspitam o njemu, ali ne znam ovde koliko mogu da verujem ljudima, svakako ću da obratim pažnju i da mu ispratim kretanje, pa ti javljam čim budem imao neku informaciju. Brate, Bog nas čuva od kad smo se rodili, nije nas čuvao da nas neki kradljivci zlata ubiju, siguran sam.

Presretnut je i razgovor iz 20. decembra 2020. godine , u kome je Marko Andrić prepričao Mariji Stojiljković i Dušanu Mančiću utiske sa sastanka sa članovima kriminalne grupe Milana Ljepoje.

MARKO ANDRIĆ: Uzeo sam Veljinu poruku i uključili smo da se snima.

MARIJA STOJILJKOVIĆ: Nadrogirani dečko se nalazi sa ubicom.

MARKO ANDRIĆ: Ko je, bre, ubica? Beži, bre…

MARIJA STOJILJKOVIĆ: Majko mila…

MARKO ANDRIĆ: Brate, on se usrao, trese se sve, suze mu oči, ovom Duletu, ne može da sastavi rečenicu brate…

DUŠAN MANČIĆ: A jel sam bio?

MARKO ANDRIĆ: Sam.

DUŠAN MANČIĆ: Nešto sumnjivo jesi video?

MARKO ANDRIĆ: Ma jok, bre.

MARIJA STOJILJKOVIĆ: Ma, on ne zna gde se on nalazi, a kamoli oni.

MARKO ANDRIĆ: On mi kaže – brate ja bi voleo iskreno da razgovaramo, na šta mu ja kažem – brate, ovo ti je poruka od mene i Velje. Da li, brate, mi tebe ugrožavamo na bilo koji način, da li ti se mešamo u bilo koji posao, tebi i vama? Da li vas mi, brate, na bilo koji način ugrožavamo ili imate bilo koju opasnost od nas. Pošto je odgovor na sve to ne, zamolio bih tebe i sve vas da gledate vaša posla i da se ne mešate u stvari koje vas se ne tiču. Postojala je priča, brate, od određene osobe da si ti trebao da namestiš mene i druga preko ove devojke, ti znaš koja je, čak i da nije sve to istina, mi ti to sve opraštamo zato što niko od vas ne zna u šta se upušta dok ne bude kasno. Što se nas tiče nema nikakve opasnosti za tebe i tvoje drugare, to hoćemo da znate, a ako neko hoće rat, mi ćemo to da prihvatimo, jer drugačije ne umemo i ne želimo. Na šta mi je on rekao kao – brate, ja bih voleo da si ti samo iskren prema nama. Brate, ja ću da ti kažem iskreno. Pitao me ovaj Mance za to, ali ja nisam bio za to, nisam pristao, to može da se proveri, zato što ja imam vezu i ja znam ko su oni. Brate, teško mi je, najbolji drug mi je bio, ali niko nije opravdavao to što je on uradio.

DUŠAN MANČIĆ: Ubijen definitivno, a?

MARKO ANDRIĆ: Da, brate, definitivno.

MARIJA STOJILJKOVIĆ: Vidiš li ti kako si miran bre, ti bre još ničega nisi svestan… (…)

DUŠAN MANČIĆ: Jesi li mu pokazao sve poruke od Velje?

MARKO ANDRIĆ: Ne, ne… Rekao mi Velja da mogu slobodno da pokažem poruke, rekao – evo, pogledaj da ne misliš da nešto… On mi kaže – brate, svaka mu čast, alal mu vera, kakav dečko, ne znam šta drugo da kažem, oduševio me i ti si me oduševio.

Samo u presretnutim razgovorima Marka Andrića iznete su posredne, ali kakve-takve, informacije o ubistvu Milana Ljepoje. Ostali tajno snimljeni razgovori, bar oni koji su do sada obuhvaćeni istragom, potpuno su beskorisni. U predmetu KTI 4-21 nalaze se dva transkripta presretnutih razgovora Veljka Belivuka s njegovom suprugom Bojanom. U njima se ne pominju nikakve kriminalne aktivnosti.

U prvom razgovoru, od 15. septembra 2020. godine, bračni par Belivuk je raspravljao o nabavci opreme za kuću.

VELJKO BELIVUK: Ej, ženo, evo doneo mi ovde Spale ove prekidače i te gluposti, pa sad gledam – dosta su mi lepi, nema neki preveliki izbor, sviđa mi se iskreno da ti kažem i ja bih ove uzeo!

BOJANA BELIVUK: Dobro, srce moje, dobro. Jel to oni što sam ja izabrala ili neki drugi?

VELJKO BELIVUK: Nemam pojma, cijalind nešto.

BOJANA BELIVUK: To sam ja izabrala…

VELJKO BELIVUK: Poprilično su lepi, moj drugar ih ima kući, kaže da je zadovoljan, i šta je dobro – sve je iz komponenti i ne daj Bože da nešto slomimo, da nešto sjebemo, ne menja se cela, nego posebno taj deo.

BOJANA BELIVUK: Tačno tako je, na primer oni ramovi okolo…

VELJKO BELIVUK: Jeste, ima neki stakleni, ima imitacija drveta, ima imitacija aluminijuma, brušeno… Baš lepo izgleda.

BOJANA BELIVUK: Znam, to sam ja izabrala baš zato što je tako, srećo!

VELJKO BELIVUK: Svaka čast, neki aling konel nešto…

BOJANA BELIVUK: Da, da, da, to sam ja izabrala.

VELJKO BELIVUK: Ništa, ja ću da mu kažem da ove uzimamo. E sad, što se tiče boja i toga, to ćemo na licu mesta kad budemo pravili.

BOJANA BELIVUK: Tačno, kad budemo sredili boju zidova i tako dalje.

VELJKO BELIVUK: To, to, to… Eto, samo to da ti javim.

BOJANA BELIVUK: Volim te najviše!

VELJKO BELIVUK: I ja tebe! Nema šta, ove uzimamo!

Veljko i Bojana Belivuk su, četiri dana kasnije, razgovarali na istu temu, samo ne o nabavci prekidača, nego roletni.

VELJKO BELIVUK: Halo! Što se ne javljaš?

BOJANA BELIVUK: Pa, išla sam kerovima da kupim hranu, pa sam vukla džak i nisam mogla da se javim.

VELJKO BELIVUK: Dobro. Evo me u Alumilu. Sve sam se dogovorio s njima. NA F700 ne ide roletna. Ne može fabrički da se pravi. Mora F560 da se stavi da bi išla roletna.

BOJANA BELIVUK: A, kako se tebi dopada F560?

VELJKO BELIVUK: Pa, okej je. Ne mogu da grešim dušu. Jedino što se ne slažem s tobom su izbori boje koje si izabrala. Ti si, ljubavi, izabrala totalno crnu. Baš, baš crnu sa nekim šljokicama, a ja bih samo nijansu svetliju.

BOJANA BELIVUK: Dobro, važi. (…)

U spisima predmeta, koji vodi zamenik tužioca Saša Ivanić, nema transkripata Belivukovih razgovora sa političarima, sudijama, policajcima i ortacima iz kriminalne grupe. Umesto toga, nalaze se samo ova dva razgovora o prekidačima i roletnama, koji ne dokazuju ništa o zločinima, već da Velja Nevolja sluša i voli ženu. No, iz razgovora sa Dejanom Kijanovićem, direktorom Košarkaškog kluba Partizan, vidi se da ne voli Ostoju Mijailovića, predsednika tog kluba.

Aleksandar Vučeljić, pripadnik Belivukove kriminalne grupe, pozvao je Kijanovića 12. januara 2021. i dao telefon svom šefu.

BELIVUK: E, buraz, Velja je. Da ti čestitam prvo praznike, Novu godinu, Božić…

KIJANOVIĆ: Takođe, brate, sve najbolje.

BELIVUK: Jel si dobro, brate?

KIJANOVIĆ: Evo, brate, petljam, petljam kao i uvek.

BELIVUK: Jebiga, sada imamo neprijatnu… treba sa tobom da pričam, brate, umesto sa Ostojom, ali on je stručnjak. Brate, molim te. Ja tebe moram da zamolim, pošto vidim da KK malo boli kurac, brate, bar vrh KK za navijače. (…) Ja vidim da Ostoju baš zabole kurac da odgovori na naše zahteve. Ja, brate, nisam tražio ništa nenormalno. Znači, ako su Cigani, bato moj, mogli da igraju sa publikom, ako se u Čačku igralo sa publikom, okej nije to prava publika, ali se napravi novinar, pička materina, mislim da može da se napravi i za naše. I mislim, brate, da treba da se ispoštuju naši navijači malo. Znači, molim te, brate, od te priče da se Ostoja ne javlja na telefon. To je glupost. Da ne idem sad u Britiš motors, pa da mu uzmem 20 auta iz radnje, pa da mora da se javi. Molim te, nađi ga i reci mu da mi obezbedi, brate, spisak za 20-30-40 Grobara da dođu da prisustvuju utakmici. Ne tražimo ništa nenormalno. Biće kulturni momci. Ovo nije 91.

Iako je pretio da će oteti automobile iz prodavnice Ostoje Mijailovića, Belivuk ni u ovom razgovoru nije otkrio nijedan detalj koji je bitan za istragu zločina za koje je osumnjičen.

Marko Miljković je snimljen 12. januara 2021. godine, dok je, u hotelu “Crni vrh” na Divčibarama, govorio sam sa sobom. U “Fajlu 174” zabeležena je napomena da je “moguće da snima glasovnu poruku”.

“Au, brate, koji su to jadišići, sise male one… To njemu sam zamerio ono od kad se nešto mrštio, ovo-ono, i dođe sa Šarcem onda kad sam im uzeo auto, kad su morali da vrate ono što su uzeli onom drvoseči mučeniku i tad ga nisam nalupao jer sam rekao da neću da ih diram da vrate auto, a i tad sam hteo da ga razvalim, sisa mala, nego ajde… ko njega, brate, na njega misli… Naleteće isto, eto ko što je on naleteo njemu… naleteće…” – navodi se u tom transkriptu, uz dodatak da je Marko Miljković još rekao: “Kako su bezobrazni, samo izda da uzmu pare, boli ga kurac, a sve može da curi… I da što… kao… jebe mu se… džukele…”

I ostali pripadnici Belivukove grupe, koji su bili pod merama, bavili su se stvarima koje nemaju veze sa delima zbog kojih je protiv njih podneta krivična prijava. Boris Karapandžić je jedan od istaknutijih članova te OKG, a pažnju javnosti je privukao 2018. godine, kad je viđen u društvu Danila Vučića na fudbalskim utakmicama Svetskog prvenstva u Rusiji. U spisima predmeta KTI 4-21 nalazi se nekoliko prepisa prisluškivanih razgovora Karapandžića iz kojih se može zaključiti da se bavio organizovanjem pisanja transparenata i provokacijama navijača Crvene zvezde na internetu. To dokazuje razgovor, koji je Karapandžić vodio 6. januara ove godine s nepoznatim muškarcem.

KARAPANDŽIĆ: Treba mi, brate, jedna usluga, mislim sutra najkasnije moram da skinem neke snimke, nešto, sa televizije. Bila neka emisija na N1.

NM: Aha.

KARAPANDŽIĆ: Insajder je bio, znaš za to.

NM: Aha, aha…

KARAPANDŽIĆ: Bilo je nešto u vezi Cigana, znaš i sad treba iz te emisije da napravimo par klipova. Nećemo sutra, ali prekosutra da ih rokamo, razumeš, jako.

NM: Da, da, da.

KARAPANDŽIĆ: Pa mi treba pomoć tu oko toga, zato što ja nemam kablovsku kući, nemam gde da skinem to, ništa, a ne znam koga, jedino ti i Slikar, to kao, s kim sam ono bliži.

NM: Sad ću da pogledam na netu. Oni su verovatno okačili to na net, isto na kanalu.

KARAPANDŽIĆ: Znaš šta je poenta? Poenta je da nađemo, onaj Đuka, što je bio sa maskom u skupštini, znaš. On je valjda bio u toj emisiji nešto, bio i Marko valjda, ona Irena treba da se izbacuje. Uglavnom, kad budeš odgledao tu emisiju, vidi ako možeš do večeras, nebitno koje doba, ti sad imaš u glavi šta da poskidamo sve. Nisam ni ja odgledao, (…) Vidi ti, pa mi kucaj, uglavnom treba da napravimo što više klipova i slika, i sutra ćemo da rokamo najave za prekosutra. Napisaću ti ja koji tekst ide, pošto sam pričao sa… znaš i sam, nebitno, pa da joj to napravimo sve kako treba.

Za istragu, beskorisna je i većina izjava, koje su pripadnici Belivukove grupe dali na saslušanju dan posle pritvaranja.

U prisustvu svog izabranog advokata Dejana Lazarevića, Veljko Belivuk je saslušan 6. februara 2021. Zamenik tužioca za organizovani kriminal Zoran Babić počeo je saslušanje u 1,45 sati. Belivuk je dao generalije, rekao da je razumeo šta mu se stavlja na teret, kao i pouke i upozorenja, ali odbio je da odgovara na pitanja: “Ukratko, nisam izvršio ni jedno krivično delo koje mi se stavlja na teret i po savetu advokata braniću se ćutanjem do daljnjeg i to je sve što bih imao da vam kažem.”

I Marko Miljković, čiji advokat je Nikola Ristović, izjasnio se da nije kriv i da će se braniti ćutanjem. Belivuk i Miljković su odbili da prisustvuju otvaranju njihovih mobilnih telefona, koji su im oduzeti.

Nekoliko osumnjičenih je pristalo da odgovara na pitanja zamenika tužioca. Svi su negirali sve što im se stavlja na teret. To je uradio i Željko Kodžić, radnik Ministarstva pravde, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kod koga je pronađeno nekoliko lovačkih pušaka.

KODŽIĆ: Moja odbrana je da nikad u životu nisam otišao na bilo koju fudbalsku utakmicu, niti sam bio član bilo kakve, kako se kaže, te grupe navijača, bande ili već šta. Privatno nikada se nisam družio sa licima koja su iz kriminogene sredine, niti imam saznanja da je neko od njih vršio neka dela da bih znao koga da se pazim. E, sad… ne znam šta bih još mogao da izjavim. Ovo oružje što je nađeno, to je moje od drugara nešto i… ne znam još šta vas interesuje, otkud znam. Nemam nikakve veze sa ovom navijačkom grupom, što mi se stavlja na teret, to je… ovi neki ljudi, ja ne poznajem nikog. Ništa mi nije poznato od ovoga. To je sve.

ZAMENIK TUŽIOCA: Veljko Belivuk, jel ga znate?

KODŽIĆ: Znam ga iz zatvora, bio je kod mene na OPN-u, dva meseca…

ZAMENIK TUŽIOCA: Šta vam je to OPN?

KODŽIĆ: Odeljenje pojačanog nadzora, tad sam radio na tom bloku, odatle ga znam, inače napolje nikad ga u životu nisam video, a posle ga nikad u životu nisam video, niti sam bio blizu njega.

ZAMENIK TUŽIOCA: To što kažete da ga poznajete, to je dok ste obavljali te poslove na kojima ste zaposleni u Centralnom zatvoru?

KODŽIĆ: Jeste, jeste, da.

ZAMENIK TUŽIOCA: Miljković Marka osumnjičenog jel ga poznajete?

KODŽIĆ: Pa, možda sam ga video u zatvoru, isto tako je bio, ali ne mogu da se setim da li je bio kod mene ikad na bloku, inače privatno, van zatvora, ne, nikad ga u životu nisam video, niti znam kako izgleda.

ZAMENIK TUŽIOCA: Sada pravite razliku, kažete možda sam ga video, a za osumnjičenog Belivuka kažete znate ga.

KODŽIĆ: Znam ga.

ZAMENIK TUŽIOCA: Jeste sa njim komunicirali?

KODŽIĆ: Naravno, da u strogo… kao… kako da vam objasnim, komunikacija, ali poslovna komunikacija.

ZAMENIK TUŽIOCA: Službena?

KODŽIĆ: Službena komunikacija, izvinjavam se. “Izađi, stani ovde, svuci se, obuci se, kreni, stani.”

ZAMENIK TUŽIOCA: I kad kažete da je to bilo u Centralnom zatvoru, koja je to godina, koliko se on tamo zadržao po rešenju o pritvoru?

KODŽIĆ: A to ne znam, pa neću da lupam, poslednji put kada je bio u zatvoru, kad je to bilo ne znam. Ja mislim da je bio, mislim da je bio dva meseca u OPN-u, mislim, nisam siguran, ne znam, neću da tvrdim nešto što nisam siguran.

ZAMENIK TUŽIOCA: Jeste li sa osumnjičenim Belivukom, koga kažete da znate, pričali o ovom vašem poslu sa oružjem?

KODŽIĆ: Nikad u životu.

ZAMENIK TUŽIOCA: Telefonsku komunikaciju sa njim jeste imali?

KODŽIĆ: Ne, nikada u životu.

Kodžić je izjavio da, osim Belivuka, ne poznaje nikoga od dvadesetak uhapšenih i pritvorenih pripadnika te grupe.

Belivukov klan je osumnjičen da je ubio ili oteo 11 ljudi. Za neke od njih je utvrđeno gde su se nalazili neposredno pre nestanka, tela nekih od njih su identifikovana na fotografijama, koje su uzete iz telefona osumnjičenih. Na tom spisku se nalaze Goran Veličković, Milan Ljepoja, Zdravko Radojević, Lazar Vukićević, Jovo Kecman, Goran Mihajlović, Filip Marjanović, Vukašin Gošović, Ljubomir Lainović, Strahinja Marković i Aleksandar Gligorijević. Za njihove otmice i ubistva osumnjičena su 22 pripadnika grupe Veljka Belivuka. Pored tih krivičnih dela, na teret im se stavlja neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, neovlašćenja proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materijala i pranje novca.

Krivična prijava nije individualizovala i navela posebno delo za koje smatra odgovornim svakog pojedinačno, već su osumnjičeni paušalno, svi za sve. Na to su ukazivali i advokati osumnjičenih, koji ističu da takvi postupci nisu u skladu sa zakonom.

U žalbi Slađane Sekulić istaknuto je da, upravo iz tih razloga, ne postoje osnove za određivanje pritvora: “Sekulić živi u Loznici, sa dvoje maloletne dece, u stalnom je radnom odnosu, ima redovna primanja, porodična je žena, majka dvoje maloletne dece starosti 10 i 11 godina, koja idu u školu, te ne postoji nijedan razlog koji bi ukazao da bi se Slađana Sekulić boravkom na slobodi krila ili dala u bekstvo i postala nedostupna organima Republike Srbije. Nadalje, ne postoji nijedna osobita okolnost koja ukazuje na to da će Slađana Sekulić uništiti, sakriti ili izmeniti dokaze ili tragove krivičnog dela i da će na taj način ometati istragu i prikupljanje dokaza u ovom krivičnom postupku. Ona nije osuđivana, nikad nije imala problema sa zakonom…” Pritvor je, ipak, produžen svim pripadnicima Belivukove grupe.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je istragu ograničilo na period “od početka 2019. godine, pa do lišenja slobode 4. februara 2021. godine”. Takva odluka je doneta u interesu Aleksandra Vučića, kako bi se sakrila Belivukova veza s njim i članovima njegove porodice. Međutim, to nije moguće. Ma koliko zamenici tužioca Saša Ivanić i Zoran Babić usmeravali istragu što dalje od Vučića, ima suviše tragova, koji ne mogu da se sakriju. Jedan od njih nalazi se u izjavama Jelene Veličković, udovice Gorana Veličkovića. U statusu svedoka-oštećene, ona je govorila o pretnjama koje je dobijao njen suprug.

“Pretnja je nastala na južnoj tribini, kada je Goran posumnjao i oni su preuzeli južnu tribinu, Janjičari, Šedovsi, koje je predvodio Belivuk, bio je i Vučko, Rošavi, Kurta, Šedovsi. Oni su tu imali sukob 2017. gde su oni posle osnovali svoju grupu na istočnoj tribini koja se zvala Partizanovci, inače moj muž pokojni je predvodio grupu Jang bojs ili ti Jangeri. Kad je trebalo da idu u Surdulicu na utakmicu, desilo se da su autobusi krenuli, dva autobusa sa istočne strane, stigli su do naplatne rampe Nais, gde su od strane policije dobili stop, da moraju da sačekaju da im oni daju znak da mogu da nastave put dalje, što su oni i učinili. U tom trenutku su se pojavili automobili gde su izlazili sa palicama južna strana i krenuli ka njihovom autobusu. Gde je moj suprug i svi ti iz autobusa izašli. Moj suprug je tada zadobio potres mozga, nije smeo da da svoju ličnu kartu da se to ne bi obelodanilo tako, nego pod stresom je, imao je potres mozga, imao je šest rana na glavi, po tri-četiri kopče, obe polomljene ruke. Što je policija bila na Naisu, na rampi, gde je bio Rošavi između policije što ima i na You Tube-u. (…) Posle toga moj suprug je nabavio pištolj jer se bojao za bezbednost mene i moje dece. Suprug moj nije prijavio da ima opasnosti s njihove strane zato što je primetio da oni imaju policijsku zaštitu”, rekla je Jelena Veličković na saslušanju 16. marta 2021. godine.

Veličković je odgovarala i na druga pitanja Saše Ivanića.

ZAMENIK TUŽIOCA: Da li ste pratili da je publikovana nekakva fotografija tela bez glave?

VELIČKOVIĆ: Jesam.

ZAMENIK TUŽIOCA: Jel vam nešto u vezi toga poznato ili?

VELIČKOVIĆ: Prepoznajem svog supruga i prepoznajem da je to njegova glava.

ZAMENIK TUŽIOCA: Neke karakteristike na osnovu čega biste prepoznali telo, jel vam tu nešto specifično bilo?

VELIČKOVIĆ: Njegova široka leđa.

ZAMENIK TUŽIOCA: I kažete prepoznajete njegovu glavu?

VELIČKOVIĆ: Da, jer ja sam sa svojim suprugom sedamnaest godina.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zasad nije saslušalo Aleksandra Vidojevića, koga je direktno prozvala Jelena Veličković. Vidojević, poznat po nadimku Aca Rošavi, kao pripadnik Belivukove navijačke grupe, često je viđan s Danilom Vučićem, sinom predsednika Srpske napredne stranke.

Iako ne postoji organizovani kriminal bez sprege s vlastima, Tužilaštvo istragu usmerava što dalje od Belivukovih zaštitnika iz vrha Srpske napredne stranke, pre svih od Aleksandra Vučića. Ni jednom uhapšenom pripadniku Belivukovog klana nije postavljeno nijedno pitanje koje bi moglo da ukaže na postojanje veze s Vučićima.

Sudeći po dokazima i saznanjima koja su prikupljena tokom dosadašnje istrage može se očekivati da Aleksandar Vučić montira optužnicu, koja će biti odbačena na sudu. Po tom planu, Vučić će se predstaviti kao borac protiv kriminala, a njemu podobni kriminalci biće pušteni na slobodu. Žrtve, njihove porodice, kao i ostali normalni građani za Vučića nisu bitni. Zbog toga, istina neće biti utvrđena i pravda zadovoljena dok Aleksandar Vučić ne bude pozvan na odgovornost, između ostalog, i zbog pružanja političke i pravosudne zaštite i saradnje s organizovanom kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

(Nastaviće se.)

- Advertisement -
SourceTabloid
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti