EKSKLUZIVA: Bitka za oružje između dve struje SNS-a

Obavezno pročitajte

Ni posle dva konkursa novi direktor nije izabran, iako je Mladenu Petkoviću mandat istekao 21. decembra. Izvori NIN-a tvrde da je suština spora u tome što trgovac oružjem Slobodan Tešić lobira da Petković ostane na tom mestu još četiri godine, ali svog favorita ima i pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović. Dok se oni svađaju preduzeće tone sve dublje, a vlasnika, državu, kao da nije briga za to.

Situacija u Zastava oružju, najstarijem industrijskom preduzeću na Balkanu, koje na jesen obeležava 170 godina rada, nikada, osim u Prvom i Drugom svetskom ratu i tokom NATO bombardovanja, kada je porušeno blizu polovine proizvodnih objekata, nije bila teža nego krajem prošle i početkom ove godine. Dugovi državne fabrike za proizvodnju naoružanja i vojne opreme premašili su 20 milijardi dinara. Sasvim simbolično, dostigli su 170 miliona evra, u proseku po milion evra za svaku godinu postojanja. Od toga, oko 100 miliona evra su neizmirene poreske i druge obaveze prema državi na svim nivoima, pa je Vlada Srbije nedavno odlučila da država Srbija i 15 lokalnih samouprava (Кragujevac, Beograd, Кraljevo, Novi Pazar, Jagodina, Čačak, Trstenik, Batočina, Кnić, Ivanjica…) konvertuju svoja potraživanja u ulog u kapital kragujevačke vojne fabrike. Finansijski stručnjaci taj potez upoređuju sa presipanjem iz šupljeg u prazno, jer od te konverzije teško da će biti neke vajde, kako za dužnika, Zastava oružje, tako i za njegove poverioce.

- Advertisement -

Poseban je problem što je gubitak fabrike za 36 miliona evra veći od vrednosti ukupnog kapitala. To zapravo znači da je najstarija i najznačajnija domaća vojna fabrika praktično bankrotirala, iako vlast zvaničnu odluku o bankrotu nastoji da izbegne po svaku cenu, kako bi, s jedne strane, sačuvala kakav-takav socijalni mir u radničkoj prestonici Šumadije, a s druge strane izbegla opravdane kritike da je takvom raspletu sama doprinela, jer je pogubnom kadrovskom politikom dovela preduzeće u gotovo bezizlaznu situaciju. Кao da sve to nije bilo dovoljno, vlast je u poslednja tri-četiri meseca novim marifetlucima vezanim za izbor novog generalnog direktora, dodatno zakomplikovala situaciju, gurajući kragujevačku fabriku oružja i njenih oko 2.500 radnika u poslednji čin dugogodišnje agonije.

Nadzorni odbor Zastava oružja prošle jeseni dva puta je raspisivao konkurs za izbor generalnog direktora fabrike, pošto je dotadašnjem, Mladenu Petkoviću, mandat i definitivno istekao 21. decembra 2022. Prvi konkurs raspisan je u oktobru i na njega su se javila sedmorica kandidata, među kojima i Mladen Petković. Кako na tom konkursu direktor nije izabran, to je, uporedo sa raspisivanjem novog konkursa, Petković imenovan za v. d. direktora fabrike do 21. decembra. Nadzorni odbor ni do tog roka nije izabrao nikoga od osmorice kandidata, tako da Zastava oružje od 21. decembra, kada je Petkoviću istekao i v. d. status, nema generalnog direktora. Time je u svakom pogledu ionako devastirana i ugrožena fabrika ušla u fazu apsolutnog bezvlašća i rasula.

Nadzorni odbor je, doduše, u međuvremenu izvršnom direktoru za proizvodnju Darku Ranđeloviću po treći put od maja prošle godine, kada je stekao uslov za penziju, produžio v. d. mandat na toj funkciji za još četiri meseca. S druge strane, izvršnu direktorku za ekonomske i pravne poslove Milenu Milinković je, suprotno odredbama Statuta preduzeća, ovlastio da zastupa fabriku (potpisuje ugovore i slično) do izbora generalnog direktora, saznaje NIN od zaposlenih i predstavnika sindikata u ovom preduzeću. Isti izvori navode da Nadzorni odbor već 19 dana odbija da postavi generalnog direktora Zastava oružja, zbog čega preduzeće iz dana u dan tone u sve veće probleme i totalnu neizvesnost.

Iako je Nadzorni odbor ovlastio izvršnu direktorku Milenu Milinković da do daljeg zastupa fabriku, Statutom firme definisano je da Zastava oružje može da zastupa samo generalni direktor i da on jedini može pismeno dati drugom licu punomoćje za zastupanje preduzeća iz okvira njegove nadležnosti. Ovo je deo interne informacije Samostalnog sindikata, koji okuplja više od 1.800 od oko 2.500 oružara, dostavljene pre nekoliko dana svim zaposlenima i u koju je NIN imao uvid.

Suština je, dakle, da po mišljenju sindikalaca Nadzorni odbor ne bi smeo da mimo Statuta uvodi novu praksu i da ovlašćenja, predviđena samo za generalnog direktora prenosi i na druga lica, po sopstvenom nahođenju. Taj sindikat je zbog nefunkcionisanja Nadzornog odbora i produbljivanja haosa u fabrici, u utorak, 10. januara, kada ovaj broj NIN-a ide u štampu, u fabričkim pogonima ponovo organizovao jednočasovni štrajk upozorenja.

S obzirom na činjenicu da Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije tolerišu bezakonje i ne preduzimaju ništa da spreče nezakonito ponašanje upravljačke strukture u preduzeću, kojoj predsedava pukovnik Vojske Srbije Ivica Marjanović, Štrajkački odbor će narednih dana morati da donosi nove odluke kako bi se sprečilo totalno urušavanje preduzeća, poručuju iz Samostalnog sindikata, koji je pred kraj prošle godine, po ko zna koji put, od nadležnih zatražio smenu Ivice Marjanovića sa funkcije predsednika Nadzornog odbora, uz obrazloženje da je svojim odlukama „razorio fabrički sistem“.

FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock

Nedugo posle Samostalnog, 9. januara oglasio se Industrijski sindikat Zastava oružja, koji očito podržava pukovnika Marjanovića i koji je radnike fabrike obavestio da je „odlukom Nadzornog odbora imenovan zastupnik fabrike sa ovlašćenjima generalnog direktora“. U ovom sindikatu smatraju da štrajk šteti interesima fabrike i ugrožava stabilnost njenog poslovanja, te apeluju na sve zaposlene da „ne učestvuju u aktivnostima neodgovornih pojedinaca, čiji je jedini interes stvaranje atmosfere straha u fabrici, radi zadovoljenja ličnih ambicija“, aludirajući očito na predsednika Samostalnog sindikata Dragana Ilića. Njaga je, naime, Marjanović svojevremeno tužio, ali je izgubio sudski spor.

SourceNIN

Ostavite komentar

Najnovije objave

Ko je radnik u pekari iz Blaca koga je SPS razrešio funkcija zbog pesme o Vučiću

Dejan Dimitrijević, radnik u pekari u Blacu, 30 godina je član SPS-a i nisu tačni navodi da je deo...

Još priča na sličnu temu