EKO STRAŽA POZIVA NA PROTEST: Vlada ima 72 sata da odgovori na zahtev!

Obavezno pročitajte

Eko straža uputila je putem Fejsbuka poziv na protest za bezopasan vazduh, koji će se oderžati danas u 16 časova na Terazijama.

Pod heštegom „Gušite nas“ održaće se četvrti po redu protest za bezopasan vazduh, u organizaciji Eko straže.

Kako su iz organizacije naveli u saopštenju za medije, od 10. januara, kada je održan prvi protest, „Vlada Srbije nije ih udostojila bilo kakvog odgovora“.

- Advertisement -

„Za očekivati je da će sledeći, 4. protest, koji će biti miran, porodičan, takođe biti ignorisan kao i prva tri. Svake godine od zagađenog vazduha u Srbiji (po izveštaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine) umre 15.000 ljudi, oko 40 do 50 dnevno i ne smemo da dozvolimo da nas Vlada večito ostavlja bez odgovora, a da mi beskonačno zakazujemo proteste“, najavili su iz Eko straže.

Današnji protest održaće se sa jednim zahtevom, a to je izmena i implementacija već postojećeg Zakona o kvalitetu vazduha.

Naime, prema članu 23, kad se prekorači koncentracija o kojoj se izveštava javnost utvrđena aktom iz člana 18. stav 1. ovog zakona ili koncentracija pojedine zagađujuće materije opasne po zdravlje ljudi, Ministarstvo, nadležni organ autonomne pokrajine i nadležni organ jedinice lokalne samouprave, dužan je da obavesti javnost putem radija, televizije, dnevnih novina, interneta i/ili na drugi pogodan način.

„Umesto dela i/ili gde sada nadležni informišu javnost jedino preko sajta SEPA, a koji nije pristupačan niti javnost uopšte zna za njega, tražimo preformulisanje dela i/ili tj. da zakonodavac formuliše tačan način na koji će javnost biti obaveštena i da to bude lokalna i nacionalna televizija“, objašnjavaju iz Eko straže svoj zahtev.

Kako je navedeno u saopštenju, oni traže da se na lokalnim televizijama lokalnih samouprava u trenutku povišenih vrednosti i u kategorijama zagađen i jako zagađen vazduh, pojavi indeks kvaliteta sa vrednostima i određenom bojom u uglu ekrana, kao i da se u okviru lokalne vremenske prognoze u vestima i dnevniku pročita stanje o trenutnom stanju kvaliteta vazduha. Osim toga, traže da se na nacionalnoj televiziji RTS1 u uglu ekrana pojavi indeks kvaliteta vazduha u odgovarajućoj boji za gradove koji imaju satne vrednosti u kategorijama zagađen i jako zagađen, sa nazivom grada, a ukoliko gradova ima više, da se indeksi smenjuju na nekoliko sekundi, ali I da se u dnevniku I na vestima RTS-a uz vremensku prognozu čita trenutno stanje kvaliteta vazduga u Srbiji.

Eko straža daje Vladi Srbije 72 sata da pozitivno odgovori na zahtev. U suprotnom će, kako kažu, biti primorani da radiklaziuju protest.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu