DŽOZEF BAJDEN: Putin greši što napušta sporazum o ograničenju nuklearnog naoružanja

Obavezno pročitajte

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin napravio „grešku“ kada je suspendovao učešće Moskve iz sporazuma sa Amerikom novi START o ograničenju nuklearnog naoružanja.

Bajden, koji završava četvorodnevnu posetu Poljskoj i Ukrajini, prvi put je prokomentarisao Putinovu jučerašnju objavu o napuštanju sporazuma, rekavši da osuđuje odluku Moskve.

- Advertisement -

On je danas, zajedno sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, bio glavni gost popodnevnog samita Bukureštanske devetorke u glavnom gradu Poljske, Varšavi, gde je razgovarao sa liderima Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije i Slovačke.

„Kada je Rusija započela invaziju, nije samo Ukrajina ta koja je bila na testu. Ceo svet se suočio sa izazovom“, izjavio je američki predsednik iz varšavskog kraljevskog zamka.

Bajden je rekao članicama NATO na istočnom boku da je njegova administracija spremna da odgovori na pretnje i druge uticaje podstaknute žestokom ruskom invazijom na Ukrajinu.

On je obećao da je Amerika čvrsto posvećena sporazumu o međusobnoj odbrani i odbrani Ukrajine i rekao da se „apetiti autokrate ne mogu smiriti“, već da se oni „moraju nadvladati“.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je prošle nedelje tvrdio da je Evropska unija delimično kriva za produžavanje ruskog rata u Ukrajini, nije došao na sastanak sa Bajdenom, već je umesto njega prisustvovala predsednica Katalin Novak.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Milioni na protestima u Francuskoj, privedeno 80 osoba, povređena 123 policajca

PARIZ – U Francuskoj su danas na protestima zbog reforme penzija povređena 123 policajca i žandarma i privedeno je više...

Još priča na sličnu temu