DŽOZEF BAJDEN: Još nema dokaza da je Mariupolj pao

Obavezno pročitajte

„Danas najavljujem 800 miliona dolara za dalje povećanje sposobnosti Ukrajine da se bori u regionu Donbasa, rekao je američki predsednik.

VAŠINGTON – Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je danas dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 800 miliona dolara.

„Danas najavljujem 800 miliona dolara za dalje povećanje sposobnosti Ukrajine da se bori na istoku, u regionu Donbasa”, rekao je Bajden iz Ruzveltove sobe u Beloj kući, dodajući da će novi paket uključivati tešku artiljeriju i dronove kao i municiju, preneo je Si-En-En.

- Advertisement -

Bajden je kazao da je Rusija preusmerila svoju kampanju na osvajanje nove teritorije na istoku Ukrajine, čineći priliv zapadne vojne pomoći od suštinskog značaja.

„Sjedinjene Američke Države i naši saveznici i partneri se trude što je brže moguće da nastave da obezbeđuju Ukrajini oružje koje im je potrebno”, rekao je Bajden.

On je istakao da će sledeće nedelje podneti zvaničan zahtev Kongresu da odobri drugi dodatni paket pomoći Ukrajini.

Predsednik SAD je rekao da je razmena obaveštajnih podataka prioritet dok je rat u toku.

„Delimo i nastavićemo da delimo značajne blagovremene obaveštajne podatke sa Ukrajinom kako bismo im pomogli u borbi protiv ruske agresije”, istakao je on.

Ako Kongres odobri ovaj paket pomoći, to će značiti da su SAD obezbedile približno 3,4 milijarde dolara pomoći Ukrajini od početka ruskog napada 24. februara.

Bajdenova administracija je, takođe, najavila novi program pod nazivom „Ujedinjeni za Ukrajinu” koji će obezbediti pojednostavljen proces za ukrajinske izbeglice koje žele da dođu u SAD.

Američki predsednik je najavio i odvojenu tranšu od 500 miliona dolara američke pomoći ukrajinskoj vladi.

„Pored toga što pojačavamo otpor Ukrajine na bojnom polju, mi takođe, pokazujemo našu podršku narodu Ukrajine. Danas SAD objavljuju da nameravamo da ukrajinskoj vladi obezbedimo dodatnih 500 miliona dolara direktne ekonomske pomoći”, rekao je Bajden, prenosi Tanjug.

On je naveo da je upitno da li predsednik Rusije Vladimir Putin kontroliše Mariupolj.

„Još nema dokaza da je Mariupolj potpuno pao”, naglasio je Bajden.

On je pozvao Putina da dozvoli slanje humanitarne pomoći u Ukrajinu i omogući onima koji su zarobljeni unutar čeličane u Mariupolju da izađu.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen novinar – hteo da objavi dokumenta dobijena od Cvijana

Novinar Domagoj Margetić uhapšen je noćas na graničnom prelazu Batrovci, objavljeno je na Tviteru. Pored informacije da je Margetić priveden,...

Još priča na sličnu temu