DŽON KIRBI: Izlaz iz situacije u Ukrajini treba tražiti diplomatskim putem

0
127

Izlaz iz situacije u Ukrajini treba tražiti diplomatskim putem, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

„Mi svi želimo da se ovaj rat završi. On traje suviše dugo… Šta treba da se desi: obe strane treba da pronađu mogućnost izlaska iz ovog putem pregovora, mirno i diplomatski“, rekao je Kirbi u intervjuu za „Ej-Bi-Si njuz“.

On je dodao da Rusija sprečava početak pregovora i ne pokazuje nikakve signale za spremnost za to, već da stvari stoje sasvim obrnuto.

Predstavnici Rusije su, međutim, više puta izjavljivali da su spremni za pregovore i pozivali Ukrajinu na njih, ističući da je Kijev taj koji sprečava nastavak dijaloga.

Početkom oktobra ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o stupanju na snagu odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o nemogućnosti vođenja pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će pregovori sa Ukrajinom morati da sačekaju promenu stava aktuelnog predsednika zemlje ili njegovog naslednika.

Ostavite komentar