DŽO BAJDEN: Medlin Olbrajt je bila sila dobra, preokrenula je tok istorije dobrotom, milošću i ljudskošću

Obavezno pročitajte

Predsednik Džo Bajden opisao je nedavno preminulu prvu američku državnu sekretarku, Medlin Olbrajt, kao „silu dobra u svetu“ koja je „preokrenula tok istorije svojom dobrotom i milošću, svojom ljudskošću i svojim intelektom“.

„Njeno ime je i dalje sinonim za Ameriku kao snagu dobra u svetu“, rekao je Bajden u sredu na komemoraciji Olbrajtovoju Vašingtonu. Diplomata češkog porekla, koja je bila državni sekretar za vreme tadašnjeg predsednika Bila Klintona, preminula je prošlog meseca od raka u 84. godini.

- Advertisement -

Olbrajtovu su nakon vesti o njenoj smrti pohvalili mnogi, uključujući globalističkog aktivistu Džordža Soroša, suosnivača Majkrosofta Bila Gejtsa, bivšeg premijera Velike Britanije Tonija Blera i bivšeg predsednika Bila Klintona, Džimija Kartera, Džordža Buša i Baraka Obame. Bajden je u sredu ponudio svoje viđenje bivše sekretarke.

„Za Medlin, iz moje perspektive, nije bilo više misije, nema veće časti nego da služi ovom velikom eksperimentu u slobodi poznatom kao Sjedinjene Američke Države“, rekao je predsednik. „Neka sećanje na nju i dalje bude blagoslov za našu naciju, i da se sećamo njenih reči i njenih dela.“

Međutim, nisu sva sećanja na te reči i dela bila pozitivna. Kritičari, kao što su radio voditelj Majkl Sevidž i pisac Majk Černovič, nazvali su je „ratnim zločincem“.

Olbrajtova je neslavno tvrdila u intervjuu za CBS News iz 1996. da je smrt oko 500.000 iračke dece kao rezultat američkih sankcija bila „vredna toga“. Zagovarala je 78-dnevnu kampanju NATO-a bombardovanja Srbije 1999. godine i pro-srpske aktiviste na potpisivanju knjige u Pragu 2012. nazvala „odvratnim Srbima“, prenosi „Raša Tudej“-

Bajden je u sredu pohvalio i Olbrajtovu za pomoć u jačanju i podsticanju NATO-a. Dodao je da je Olbrajtova mentorirala generacije mladih ljudi, pomažući da se stvori sadašnji američki „spoljnopolitički establišment“.

„Ona je volela da govori o Americi kao o ‘neophodnoj naciji’. Za nju ta fraza nikada nije bila izjava arogancije. Radilo se o zahvalnosti za sve što joj je ova zemlja omogućila. To je bio svedočanstvo njenog verovanja u beskrajne mogućnosti koje samo Amerika može da pomogne da se otključaju širom sveta i njenog razumevanja šta bi američka moć mogla da postigne kada je ujedinjena i motivisana trajnim američkim vrednostima“, istakao je on.

SourceMondo

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

DEJAN BULATOVIĆ U SKUPŠTINI SRBIJE: Živeo predsednik Aleksandar Vučić!

Samostalni poslanik i bivši potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović koji je u Skupštinu Srbije ušao na...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: